【港鐵斷臂】推信用卡「嘟」入閘 八達通壟斷瓦解 CEO:唔鍾意都要做

121 回覆
164 Like 7 Dislike
ON9仔 全世界都咁做你唔跟

老幾呀你

大陸都用APPLE PAY

你夠膽唔跟咩
淨係每張咭市民比既按金利息都賺唔少啦
睇佢話今年先推換第一代咭
就知道大部份人擺明唔會退

有d 持咭人死左, 無屋企人既已經無得退

換收錢方法POS 都要成年,
已經唔係叫佢派錢
乜柒野年代,
增加多項收錢途徑亦要攪一兩年,
我諗得全世界得呢間公司係咁既款 (仲要到時無左八達通價)
今年中港鐵曾經就閘機加設二維碼功能招標,惟最新招標的閘機功能似乎覆蓋前者,有正在參與資格預審的支付機構向本報表示困惑,不知道是否意味今年中二維碼招標是否推倒重來。

我都想知兩個標主要分別
前排有新聞話visa入標講明搞apple pay
可能個叫價力大到港鐵都要屈服
樂觀啲睇 行信用卡嘅話正路應該畀visa
畀支那寶嘅話我就諗港鐵都驚冇人用
劉名到時啲入閘機又出錯
希望逼到八達通都有得支援 Apple Pay 啦
間公司不思進取
但我又唔想睇到一間本土公司沒落同支那寶V7 pay坐大
終於進取下啦
外國由參考八達通跟香港學野到玩咗一排 contactless credit card 既時候,香港仲 on99玩返 QR code
啲錢用曬去第二度呀嘛
Apple pay出左咁耐都未用到
放心
我出入屋苑都要用八達通
留名等睇廢老學玩新科技係部閘機前面妹下妹下
qr code=慢
其實八達通肯推apple pay/android pay佢仍然有市場優勢, 佢而家coverage暫時係最大,細商戶收八達通多過credit card

如果visa/master出到nfc地鐵入閘八達通都未出,等收皮啦
其實算快........為左減低風險每次唔可以做好多部機

收車後到等二朝頭車實際得兩粒鍾做野.....
“交通每年升2%至3%” 因為地鐵每年有加冇減機制
如果MTR仲維持八達通畀車費有特價
應該影響唔大
住大西北用八達通來回比買車飛每日平14蚊
一年慳 14 x 5 x 52 = $3,640
廢老搭兩蚊車都係用八達通畀錢先有兩蚊

但最希望係MTR咁做
可以逼到八達通 support 埋 apple pay
巴士到時又可以出返交通工具月票價
落後左5年
用緊信用卡八達通點算
@關愛座HUNTER
只要只有八達通support 月票
八達通一樣唔會死
車就係
閘機幾時都搞得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞