【港鐵斷臂】推信用卡「嘟」入閘 八達通壟斷瓦解 CEO:唔鍾意都要做

121 回覆
164 Like 7 Dislike
用到ApplyPay理撚得佢彌敦道咁長呀
地鐵一間點樣嘅公司,近日大家都好清楚,八仔作為佢旗下公司,當然是青出於藍。管理層都是自我感覺良好,立場堅定,有自己睇法唔會隨波逐流,話唔傾就唔傾,要傾就要即刻黎。
明明肯俾八達通入apple pay就得 機都唔洗換
邊個話一定要嘟visa姐
八仔個 FB 專頁個個 post 都有人屌佢地幾時支援 Google Pay / Apple Pay,但低調的八仔只會默默耕耘,唔會就任何假設性場景嘅提問或謾罵作回應。
其實QR CODE 都唔慢,
係要開個WE 7 出黎煩囉
香港啲野乜7都廢啲架啦
有錢賺就得
visa入標唔搞paywave搞apple pay? 想笑死人咩
係囉 要保護自己交通支付果個壟斷權
比人入張8仔入apple/google pay咪得囉
又可以拍卡零售簽賬
唔洗要開放比信用咭過閘架。。。
你咪又係要搭
同埋內地搭車係要另外開一張乘車碼
而呢張野同平時俾錢唔同
係offline payment
所以唔使load咁耐
習慣番用繳付/付費
用nfc 查 8達通次次連唔到其實係因為寫8達通app果班人垃圾

次次唔test就更新,server死埋都無人知

同手機個nfc無關
又要加價換新機啦
撘車加apple pay嘅最大優勢係遊客唔使買飛⋯⋯⋯⋯
碌咭有少少隱含預支信用額嘅意思喎我覺得
就算係用磁帶交易個碌字同將張咭通過讀咭機嘅動作都唔係好有關啫
唔通visa qr code同contactless都想搞?
i mean 信用咭apply pay
大陸好似係出閘先收你錢
係時候又退返張八達通啦
用apple pay又快又有分賺
個啲濕鳩月票都唔夠啲積分玩啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞