【港鐵斷臂】推信用卡「嘟」入閘 八達通壟斷瓦解 CEO:唔鍾意都要做

121 回覆
164 Like 7 Dislike
你肯擺8仔做apple pay transit card,我繼續用8仔又有乜所謂
冇配套先係問題
大部分中老都仲叫緊用信用卡做碌卡
咁「超前」佢地消費習慣唔會接受倒
如果八達通可以放落applepay wallet 咪得囉
有啲中價機個 NFC唔係好穩定
中央系統都控制唔到

另外好多人可能唔小心熄咗 NFC去到閘機又唔知
磨幾秒都無認知
跟住仲企響度左㩒右㩒
邊乜撚野緣化
好撚簡單渣嘛,你俾八達通入Apple Pay 咪得囉
東京人手一部iPhone 有電子Suica
Suica 唔會被邊緣化 Apple Pay 又方便到人
寧願換撚曬都唔同Apple 合作 on99
初頭可能得一部機有

出閘有排等
八達通在早前換卡的記者會中,拒絕回答與換卡無關的問題。不過,仍然有記者成功問到,八達通何時才有機會在手機上直接使用。八達通不斷強調技術相當先進,保安亦不停更新,現在亦支援NFC等。

可是,當被問到何時可以把八達通加入智能手機中使用的時候,他們只提到以往其實有與香港電訊商合作,讓SIM卡可以直接使用八達通功能(即csl.過往的八達通SIM服務)。 被問到會否有計劃與蘋果合作,八達通行政總裁張耀堂不停搖頭,表示大家應該無可能見到。雖然,他最後有提到未來會與Samsung Pay合作:,但無礙受惠的用戶會較少和有限制。

唔知內情
但斷乜野一臂?如果人地真係好過你八達通既就斷左佢算啦
依張標係要將堆由地鐡同九廣鐵路局時期留低的三棍式旋轉閘機升級曬做依家個款兩葉式閘機
換機係因為堆機行左成廿幾年要換
只是批機預留升級nfc pay
到時真係可以罷用八達通 食古不化
唔洗諗第4個post應該叫咩title
講事實會比連登仔屌鳩你五毛架
同埋現時八達通比現金買飛平一亳

相信到時八達通都會比visa平一亳

所以應該都係用八達通多
SUICA個case同八達通唔同
而家八達通係香港獨市壟斷
SUICA而家就係同Apple Pay簽單一合作,
即係PASMO, ICOCA, TOICA, MANACA, SUGOCA, PITAPA等等都唔可以同Apple Pay合作,
加上全國IC共通,咁樣可以吸引非SUICA地區,即係非JR東範圍的人都在Apple Pay出一張SUICA,加大市場佔有。
嘟 QR code 買飛都還可以
入閘肯定塞到仆街
得 samsung 有 smart octopus
之前都好似同 pccw 有合作 sim card 八達通
不過都搞唔起啦
唔同最大嗰兩間搞真係冇得搞
又唔係有咩獨特之處
難聽講句
老人家用八達通都係妹下妹下
成日增值問人增左未講幾錢
買野未拍扮拍左
雖然我自己用緊三叔smart octopus
都希望其他an機/iPhone用家快啲有
而家周街都有paypass/paywave
八達通真係得返搭車有用
想問下PAYPASS同PAYWAVE係咪好似8達通咁拍就用得?
定係ADD入去APPLE PAY/GOOGLE PAY度?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞