[HKBU] 浸大討論區 (6) 一年只會爆一Post

1001 回覆
32 Like 1 Dislike
轉貼

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdtTPMBSY60cvXyz-OMS-KK2R0DLuTfx5vJcixPjngePXheRQ/viewform

聯署反對《辱校罪》草案
香港浸會大學斥資超過港幣一百萬圓、動員多名副校長、法律顧問炮製《辱校罪》草案,一經「審視紀律程序小組」提交教務議會通過,就會正式執行。
條例草案通過之後,任何同學非議校政、向外人講校方不是──例如投稿HKBU Secrets 、受訪問,均可被控「辱校罪」;三個校方紀律委員一旦「覺得」、「認為」或「信納」你有「或然率( probabilities )」損害浸大校譽( reputational damage to the University ),即有權奉旨停你學、踢你出校。 即使最後沒有定罪,審訊期間同學亦要擔驚受怕,最後只會演變成自我審查,扼殺言論空間。

因此,我們發起網上聯署,聯合同學、校友、學生組織等要求浸會大學撤回《辱校罪》草案,停止以言入罪、紅色恐怖,還浸大言論自由嘅校園環境。

發起人:浸大山神
食屎啦錢大康
校園廿三條
聯署表達對校政嘅不滿,校內示威,甚至貼民主牆,都會視為違反紀律,呢d直情係違反人權啦

睇番2015年嘅報道
https://www.inmediahk.net/node/1037635
係佢自己話要保護學生嘅言論自由,又話學生同老師都應該要為公義發聲
而家就立咁多例,用以言入罪嘅方式限制表達自由
龍門任佢擺 死共狗
共狗仆街死
錢大康係咪想建立自己皇朝
City仔路過
好彩我讀D科都無咩,不過喺個campus度的確不時見到
而家個分已經好低,dept資源唔夠,冇資源受苦嘅係學生同老師,而唔係班管理層
目前睇唔到有咩邊個管理層出嚟揹過鑊
班鳩層都係想睇住我地死啫
痴撚線學校 越嚟越過分
落地獄啦錢賊大康
有冇人入咗bu就開始日日肚瀉
我同啲同學每次食完canteen就痾到仆街
AAB
DLB都係
香港浸會醫院,腸道及肛門關係科門診(專治便秘)
地址:HKBU 教學及行政大樓 5/F
*平均$25 - $35就可以解決冇屎痾既問題
治標唔治本
根本問題係啲食物到
蟲can
hall can點睇?
DLB三間can最差...
d canteen搞到我就來有厭食症!!!
有時寧願自己買定個包食算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞