[HKBU] 浸大討論區 (6) 一年只會爆一Post

1001 回覆
32 Like 1 Dislike
作為BU畢業嘅廢J
講下啲我做過嘅嘢比新人知
例如exchange,minor,Reg科嘅嘢
首先係Reg科啦
首先最西嘅普通話畢業要求
大家記住year1/2開始reg定普通話如果你唔係有其他方法pass個要求(例如考普通話國家水平試/自己中學有讀普通話/母語係非廣東話人「btw光明正大講到明歧視母語為廣東話嘅香港人,但你地都仆入黎讀
點解叫大家咁早reg定呢,因為其實普通話係好撚難reg到好老師,拖到year4先reg嘅話,有咩事fail咗/讀唔到而畢業唔到嘅話,到食喊都無謂
另外,佢Reg科嘅系統其實係越高year越優先,姐係揀科次序係year4>year3>year2>year1
所以year1係經常reg唔到科,係好正常,而yeae3/4係較容易reg到較靚嘅timetable

跟住就係reg唔到可以點算如果真係想讀,正路就係下個sem再努力reg ,但其實仲有其他方法,但唔一定成功,呢啲只係我嘅個人經歷,你可以頭1-2個星期去sit堂,多數啲老師會問有冇人係未reg到,或者你自己同佢講未reg到,多數講下話自己想讀呢個course,問下佢可唔可以幫幫手,多數會幫你add入去(注意:係老師親自己問AR自動個壓外位幫你add入去,你係唔洗自己add)

之後minor問題,好多人會根據你讀嘅major而minor嘅
有啲人讀science minor business科嘅嘢,有啲人讀econ minor account,睇你自己鐘唔鐘意
仲有,其實好多人係minor語言,minor語言係非常之要考慮周詳,因為minor外語係要1個個level咁讀上去,同埋要善用free elective
正路應該有30個credit嘅free elective,3個拎黎讀普通話,姐係剩地27個
而minor language係要15個free elective,姐係5個course,3credit1個
外語全部都有1-5,例如熱門嘅日文,西班牙文,法文,全部都有分12335,要咁樣讀上去,Spanish1>Spanish2>spanish3>spanish4>spanish5,壓要咁樣先minor到西班牙文(咁唔可以直接讀345?,係唔得,讀2要先讀咗1嘅要求,讀3要先讀咗2嘅要求),咁所以呢度至少搞你5個sem,3年,所以好多人year1/2開始reg1黎讀,之後讀到year4就minor
(咁咪要搞好耐?係架 但當然有方法令你邊1-2個sem度哂 ,但呢度係關乎exchange trancredit個度,係好複雜)

Exchange係我讀bu之中最難忘嘅開心事 (好想exchange多次 ),睇下反應點再講、exchange有好多嘢要注意
26號仲未撚出時間表係咪on9?
唔好再留tg
如果唔係BU post應該推10年都唔爆
好想好想minor french又好想好想exchange
所以想問下點先可以又minor到Language又去exchange
https://t.me/misssunshine123
謝謝你呀絲
利申:我係藍絲呀 雖然個名好膠
呢個就係我之後要講個嘢
exchange要留意嘅嘢
本身讀書嘅schedule(defer?minor?trancredit?)
資助方面
邊啲易揀
點樣可以去哂summer同semester
考ielts?
有啲大學唔係英文教點算
好多好多
但晏啲再打
有冇人會期待舊校個新can
都算係改變嘅
同埋選擇多過大家樂
暫時抱樂觀態度
我laughing哥表示十分期待
可以要求自己up?
Btw 有咩soc好join
Exchange
Exchange
Exchange係我喺bu入面最開心嘅事
如果有機會,我都建議師弟師妹去下
人生冇咩機會可以平平地喺外國住下,每日嘅生活就係諗去邊度玩同食咩好

minor與exchange
首先答咗上面個minor同exchange嘅問題先
minor language嘅話要讀12345,仲要13係sem1先開,24係sem2先開,真係超麻煩,如果year2先開始讀language,咁sem1 spanish1,sem2 spanish2,year3去咗exchange,斷咗spanish,就冇得minor
所以其實我建議大家去啲可以tran你個科language嘅地方度exchange,例如你year2讀緊法文讀到french2,year3去法國exchange,reg啲比外國人讀嘅法文,就「有機會」tran返french3同4,甚至5,就好似bu有科係比exchange讀嘅廣東話一樣,不過唔知大家知唔知

國家同學校嘅分派
GPA越高就越容易去,但有啲國家係好低gpa都去到
不過其實仲有一樣嘢都係好重要,就係睇下果間學校黎緊個年有幾多學生黎bu讀
例如,如果你揀日本嘅學校,如果果間學校下年得一個學生黎bu exchange,咁bu都只會派一個學生過去,所以如果有兩個學生,1個gpa3.7,1個3.6,3.6果個都係去唔到,但如果果年日本派2個架妹黎bu ,咁兩個學生1個gpa3.9,另外1個得2.5,2.5果個都會去到日本exchange ,咁所以除咗gpa之外,仲要睇果間學校有幾多人黎Bu,btw日本exchange要識日本,因為大學用日文教,同埋可以tran japanese返黎
咁所以有啲國家係易去啲,有啲係難啲

exchange國家學校嘅難易程度
呢啲只係我個人經驗,可以每年唔同
exchange多數deparment level係容易去好多,university level就算可能過3都去唔到
聽聞北歐,英國,日本係較難去,gdp多數3.3+,但department level嘅話可能3都去到
有啲國家係易去啲,例如西歐個啲,美國都好易去,因為bu同美國有好多學校都有交換生,最易去應該係中國同臺灣

tran credit,要善用free elective,要善用free elective,要善用free elective,好重要,所以講三次
咁我點知邊啲科可以tran到邊啲tran唔到,其實係睇你個科嘅內容同埋上課時數,如果內容7成似,好大機會tran到,英美係最易tran,因為bu係跟美國英國個啲上課模式,日本個啲係較難tran,同埋未讀,鬼知啲科係較咩乜咩 ,所以好大風險,呢個時候free elective就有用了
free elective唔好亂reg,如果你本身minor其他科,已經冇咗15credit,跟住仲有普通話,姐係30credit入面得返12credit真係free,咁所以多數唔好讀住,留到exchange個陣任你tran,例如你去到日本讀書,唔知咩科可以tran到你major,咪全部tran哂free elective,例如讀茶道,插花呢啲可以照tran返黎,咁你year3 sen1去嘅話,就算一科都tran唔到major嘅話,at least tran到4科12credit嘅free elective 返黎,如果tran埋minor嘅日文咁就perfect ,咁至於去一年個啲,真係要搵浸大international office幫手send email過去問果間學校拎course outline再問下你個科嘅老師可唔可以tran credit

sponsor
你要睇清楚幾時apply,IO學校同你自己department其實係有兩邊sponsor,所以盡量拎得幾多拎幾多,尤其係商學院,較多sponsor

summer定semester exchange好啊
why not both?
不過其實summer係一定冇得輸咁濟
sunmer去可以tran credit返bu,tran唔tran到credit都唔會有defer嘅風險,但semester如果tran唔到credit咁就好麻煩了 ,同埋summer tran返黎嘅credi t可以拎你semester讀少啲credit,都幾著數

summer exchange嘅偷雞位
多數sem2嘅1-2月時間,自己留意,未必有email

停一停先,一陣再打
幾號開學
自己睇下school calendar啦
yr 2想minor日文,諗住下年yr3去歐美exchange
咁咪好濕滯 去日本exchange咁難又要日文勁,如果唔係上堂跟唔到
你搵啱人
japanese比較特別,其實japanese4可以同japanese5/business Japanese一齊讀,所以4個sem可以讀哂12345/1234+business Japanse
year2讀japanese12,year3 exchange,year4讀japanese34+5/business
唯一小心就係exchange tran credit個陣唔好用埋minor日文啲credit
thanks
師兄你應該一早出呢篇溫馨提示嘛,free elective已經出晒。我真係選擇左Japanese
btw,其實係有風險
1. business Japanese係難reg到死,好多year4都reg唔到 差啲minor唔到
2. japanese5如果同japanese4一齊讀,係要先係sem初考咗個試先知可唔可以比你讀,未必一定得
想問吓如果free elective 嗰30credits讀曬之後仲可唔可以再讀其他科架?
我都想知係咪因為我夠credit所以唔派比我,定純粹抽唔中
仲以為major elective 會易中D
有冇人有bu freshman telegram既group link?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞