係嶺南畢業係咪好垃圾?

210 回覆
416 Like 41 Dislike
Lingu中文系好似屌過中大
僱主呀嘛
咁低文化水平都好意思叫僱主
資歷架構嚟睇咪又係同其他U grad一樣
如果答你係好垃圾,你又會點?自我放棄?
所以你問嚟都嘥氣。
另外,社會比較成功嗰群係咪都係三大畢業呢?
2016年9月,美國高等教育認證委員會取消該對AACSB協會的認可。
So?
係囉,我估係自資果班搞的

水人讀其他野
用下腦啦仆街 so你老母系嶺大仔
中大engine大把18分 嶺南文科起碼都收20up
讚成社會比較成功嗰群唔一定都係三大畢業

但我覺得資歷架構的存在本身已經係錯誤

存在高一級比低一級一定更勝任某一工作的錯誤假設

存在不同性質,不同招生政策的院校所謂同一級課程助益、質素一樣的錯誤假設

一廂情願

助長盲目的升學主義 浪費青年青春同社會資源 淡化不同院校特色、管理、質素差異

例如建築要Master先可以考牌,這是世界通行的規則

輪通政府話學士定位就可以做專業人士就可以做專業人士咩

多餘

更好笑係為左將更多情況納入資歷架構

有自資院校(經學評局監管的系統)將採用完全不同的角度制定的課程和其他放在一起

引致40小時訓練都可以等於資歷架構級別第 4 級 的荒謬情況

OU CH031 強烈脈衝光儀器操作證書 04/05/2015

OUHK LiPACE全港唯一資歷架構第四級別光學美容課程
強烈脈衝光儀器操作證書

[url]http://www.ouhk.edu.hk/wcsprd/Satellite?pagename=OUHK/tcSchSing2014&c=C_LIPACE&cid=1467720124918&lang=chi&sch=LIP
http://www.ouhk.edu.hk/wcsprd/Satellite?pagename=OUHK/tcAbstractList_2004&pri=2&CCNAME=CCLIPACENEWS&c=C_LIPACE&cid=1385176626921&dis=1&YEAR=2015&PAGE=1&STU_ANNOUNCE=false&lang=chi[/url]
間嘢垃唔垃圾可以睇班講師質素
而香港啲大學嘅講師其實來來去去都係嗰班人
同一個講師可能今年喺嶺大教 出年喺港大 隔多幾年又會喺公大教都唔出奇
邊到好路數就去邊到
所以垃圾嘅好大機會係你個人 唔係間學校 唔好咩都賴間學校
你認為間學校真係唔好 有本事咪讀第二間
轉左ISO唔代表有咩影響
東大既皇牌放射治療同護理,都係理大班教員走去幫手開,宜家東大搞得有聲有色。高教個行頭好窄,教授同tutor都係合約制,幾年就轉去另一間U,校長好多時係另一間U做個副校或者院長,人地無啦啦都唔會一開始比你做校長同院長。

救火車係教大人,但何必做打手成日出post打其他U,人地間U有能力開到唔同學科,政府都表示支持。教大都可以學城大開獸醫,教大成日話政府打壓無用既。

救火車日日係lihkg出post,又用Howbunbun係wiki打其他UGC 同 ou syu,都唔能夠改變教大既弱質同弱校印象,宜家大家對嶺大既印象已經比以前正面好多,反而教大有你嚟種打手,成日打其他UGC同自資,教大既印象唔會變好,而且增加大家對教大既反感。
講得非常之好

自欺欺人
嶺南不嬲冇人recognized 係大學
上次in份工,去到先知12k
個lingu 仔話都ok
狗先讀 你話呢?
agger
垃圾係睇人唔係睇學校
工作上有人係HKU grad
但做人柒 都無人鍾意佢

Btw 有得揀係人都想揀三大
無得揀自己就爭氣啦
仲問問問
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞