想整一隻有關二戰 - 香港保衛戰既小遊戲

585 回覆
564 Like 8 Dislike
我都唔知自己頂唔頂到整完嗰日
我識你參考資料個作者。 鄺智文博士
冇人會想長玩一隻冇獎勵機制既game
一隻必輸既game,大家都只會當係行一次歷史進程,然後擺埋一邊,等到幾時心血來潮再拎返出黎
我明白巴打你想講咩,reward機制的確係遊戲設計入面一個好有用嘅概念,但reward都可以有好多種表現方式,如果只有所謂「贏」先係一種reward,咁我覺得對一個遊戲嘅設計嚟講好似顯得有D狹窄。
但都多謝你提醒返我reward依樣野,我會諗諗點樣可以令到玩家喺經歷史進程嘅同時,亦都可以得到唔同嘅獎勵體驗
過關、爆機、贏,呢啲獎勵係最直接係遊戲入面的的,你投入心力去玩,就可以決定賽果,得到正面的成就,呢種先係吸引到人玩既獎勵。「體驗歷史」呢種得著,係係遊戲出面的,只需要買左你隻game就會得到,同你點玩冇關係,咁就唔係嚴格黎講個種有效既獎勵。而且,一隻game無論你點玩,都扭轉唔到劇情,只能夠跟住歷史100%同步,除非整到assassin creed 咁既畫面同系統,否則都幾難吸引到「歷史愛好者」呢個小眾群體以外既玩家。
所以我覺得,既然樓主整得game,就唔好浪費左個set野佢。整一個historical scenario,再加條open end既if線,咁咪又吸引到一般玩家,又照顧到教育/紀念需要?
留名
唔知巴打你有冇試過我早兩日放出嚟嘅demo,或者有冇留意我主要參考嘅遊戲模式會係好似nuclear throne咁。
如果有玩過或者知道nuclear throne嘅模式,可能都會留意到遊戲方面係會傾向hardcore。唔係平淡,平鋪直敘,行兩步,同NPC講兩句野就過到關嘅RPG/文字小說RPG推劇情遊戲(唔係話依類遊戲唔好玩),所以對玩家嚟講可以得到嘅(最少我認為)唔單單係只有知道歷史,亦都可以喺其中得到一定嘅(過關)成功感(雖然唔係人人都鍾意依類hardcore game)。
另外整多一個if scenario我認為絕對係一個好嘅設計,亦都唔會反對將佢加入去遊戲,但前提係要完成左遊戲嘅主要部份先(即係史實部份),然後再睇情況(時間、人手、資源)可唔可以允許我繼續做落去。
魔獸爭霸3,整地圖,以日軍入侵香港,整個守城。完!
瞓前推推
巴打,我公司做開啲玩具marketing同kickstarter嗰啲,有咩可以搵我幫手

但我睇依家個勢應該有排都未可以搵巴打幫手
瞓前推推
係咪有得dl了
12月8日當係紀念活動已經出左個demo仔比大家試下大概係咩feel ,但未係完成品嚟
Patreon依個post入面有download link
https://www.patreon.com/posts/1941nian-12yue-8-23200371
dl係office玩
更新左demo入面嘅UI同字體,另外重有畫過D草地

依家開始會不斷改善demo入面嘅野同加入更多小型feature,令到小型demo可以更接近正式demo,最後試下用正式demo去做kickstart好或者其他方法籌集資金去做曬成隻game
巴打你份工咁得閒
講笑咋,坐係門口位邊玩得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞