想整一隻有關二戰 - 香港保衛戰既小遊戲

585 回覆
564 Like 8 Dislike
Support on Patreon : https://www.patreon.com/al1989
重畫過嘅水動畫
咁始終個遊戲模式係完全兩樣野
而且整mod會比本身遊戲限制左好多野
而且我又想向依方面(gamedev)發展,咁整開就想整返香港題材
以現階段嘅資源條件,我可以好肯定咁答無機會
如果想由頭開發,整到戰地風雲咁樣,我估最少都要有一個10人團隊,再加過幾千萬嘅budget,同埋幾年時間先得
我好少玩battlefield同埋都未研究過佢點整mod,所以都唔太知道佢整mod所需要嘅技術同流程,但我斷估慢極,一個人由咩都唔識學起整,應該一年內都可以起到貨
喺Patreon小額贊助咗(但真係好小額),加油
幫推
痴線,我已經要跪喺到拜下你
幾多錢都係錢
好多謝你,已經比到好大鼓勵我
樓主加油,等成品
聽日係12月8日,1941年12月8日係日軍正式進攻香港嘅日子。
當係一個小小嘅心意同紀念,我會放個小型demo出嚟比大家試下
不過戴定頭盔先,希望大家唔好有太大期望,因為都係當做「紀念活動」咁放出嚟比大家試。
小型demo有好多野都未完善同完成:
1. 未有任何音樂同音效 (有好大方唔計較嘅巴打其實可以幫到手,但我唔想佢義工,想比返相應報酬佢,但未有能力,所以未有麻煩佢)
2. UI都係好簡單嘅純色UI
3. 大概只係有5分鐘左右嘅遊戲體驗 (玩得快嘅可能都未必有5分鐘)
4. 可能會有bugs
5. 好多顏色上嘅野都未調較返好
等等等等... ...
如果有朋友都重係對依個小型demo有興趣嘅,聽日可以留意下。

Support on Patreon: patreon.com/al1989
Support on Patreon: www.patreon.com/al1989
Diu
Support on Patreon: https://www.patreon.com/al1989
依家做緊最後少少執漏,晏少少就會放上嚟
1941年12月8日係日軍正式進攻香港嘅日子 8/12/1941 was the day that Japanese invaded Hong Kong
1941年12月8日係日軍正式進攻香港嘅日子。
當係一個小小嘅心意同紀念,放個小型demo出嚟比大家試下
不過戴定頭盔先,希望大家唔好有太大期望,因為都係當做「紀念活動」咁放出嚟比大家試。
小型demo有好多野都未完善同完成:

1. 未有任何音樂同音效 (有好大方唔計較嘅巴打其實可以幫到手,但我唔想佢義工,想比返相應報酬佢,但未有能力,所以未有麻煩佢)
2. UI都係好簡單嘅純色UI
3. 大概只係有5分鐘左右嘅遊戲體驗 (玩得快嘅可能都未必有5分鐘)
4. 可能會有bugs
5. 好多顏色上嘅野都未調較返好
等等等等... ...

我會推薦大家玩嘅時候用1280X960同ultra graphic quality,因為咁會有最好嘅畫質體驗

下載完檔案之後,Unzip佢,然後開圖中HKProtection2.exe開始遊戲

控制:

移動: WASD/上下左右

射擊: 滑鼠左鍵

暫停/回復遊戲: Esc

Today (8th December 1941) was the day that Japanese invaded Hong Kong. For rememorable purpose, I am releasing a testing version (not offically demo version) of the game for the public to have some taste of the game. Don't have great expectation on such release as it is not completed and still a work-in-progress product.

Most of the game are still in development stage like:

1. There are not any music or SFX (a generous dude has offered help on it but I want to pay for his service not treat him as volunteer)

2. UI is still simple and plain

3. Only a few minutes gameplay

4. May still have bugs

5. Many issues on colour are still not fixed

etc.

And I recommend players to take the same setting as I have shown in the screencap in order to have the best graphic experience.

Unzip the file you have download and open the "HKProtection2.exe" as shown in the screencap.

Control:

Movement: WASD/Arrow keys

Shoot: Mouse Left Button

Pause/Resume: Esc
https://www.patreon.com/posts/1941nian-12yue-8-23200371
希望大家都可以喺patreon到支持下小弟
多多益善,少少無拘
推多次
大家有興趣一齊討論吹,比意見或者想吹下水嘅都可以入嚟Discord Server
(雖然無咩人.......加埋我得四個)
https://discord.gg/vPHUK9P
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞