頭先好奇dl左抖音睇下

458 回覆
3708 Like 47 Dislike
咁當年都有個鄭軒嘅
http://evchk.wikia.com/wiki/鄭軒
見到最後句「What is mk」, 笑到我
我都係講緊「熟悉香港歷史同知六四咩事」啫

點解你會讀到「基本歷史」出嚟
係美國exchange嘅時候讀media
個美國prof 特登請左個大陸人嚟講talk 幫抖音同we 7打飛機

其實宜家好多大學生都玩
有時都唔知自己睇跟朋友圈定IG
利申 八大
海草海草海草
佢地係香港人
老套都要講句
要鞏固香港嘅文化,先保留到香港嘅獨特民族性
語言、飲食、娛樂等等方面都係
多D選擇+支持本土出品
唔好吓吓追捧D大陸熱潮
屌而家啲小學初中學生全撚部講普通話
成班大陸仔大陸妹
老母又係大陸落黎
香港十年後死撚硬
成堆都係新移民樣
[i[

笑到停唔到
只可以講 太多劣質內容搞到個app柒晒
大陸好興le d垃圾歌
點搵除衫嗰d
咁D高手咪又係拍片,拍片上YOUTUBE都得啦,做乜9要用D連個名都肉酸過人既APP?仲要限制時間,你又好9無聊睇人整蠱做怪?真係小學雞先會浪費時間睇D陌生人做D無聊野。

垃圾9gag囉
我諗返起YouTube初期既Crazy frog bros

低能到呢
課堂 25 「曬」與「晒」之別

很多人,特別是祇會簡體字的人,大多數以爲「唔该晒」這個詞的繁體是“唔該曬”。其實「曬」與「晒」字,在繁體字中是有區別的。
  「曬」字是動詞,本義:在陽光下暴乾或取暖。例如:曬太陽;曬相。
  「晒」字是補語(粵語專用),用在動詞或形容詞後面,表示「全」、「都」、「完」、「光」、「了」的意思。例如:講晒畀佢聽;大家出晒嚟;睇晒本書;魚畀貓食晒喇;滾攪晒。
  不過,又是簡體字的錯,將「曬」、「晒」兩字又統一化簡成一個「晒」字。因爲兩個字讀音在普通話、粵語都一樣,所以以簡體字爲母語的人,一般情況下都不知道原來在繁體字中是有區別的。因爲繁體字中的「晒」字是粵語專用字,所以一般情況下大陸出的字、詞典都不標明這一用法,祇是提及「曬」是「晒」的繁體字,而不知道這兩個字其實不完全一樣。
  另外提一提:「哂」、「嗮」這兩個字並不是補語,寫“唔該哂、唔該嗮”都是錯的。
  本文提及過的字:
(繁體字寫法)唔該晒;曬太陽;曬相;講晒畀佢聽;大家出晒嚟;睇晒本書;魚畀貓食晒喇;滾攪晒。
(简体字写法)唔该晒;晒太阳;晒相;讲晒畀佢听;大家出晒嚟;睇晒本书;鱼畀猫食晒喇;滚搅晒。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞