乞食科畢業 可以點轉行改變人生?

189 回覆
79 Like 7 Dislike
測量 工程學only sor
文書助理
16畢業文科撚路過
依家點?
搵到份17K 叫社福界工
但turnover率極高 啲人通常做唔夠一年
諗緊轉唔轉行
Btw你地有無tg group?
冇呀
人地同你講做ibanker/ nurse搵到錢 你係咪又去做呀?
其實你有無諗過自己勝唔勝任到?
同埋自己幾多斤兩?

我意思係如果你淨係係到聽人地講咩工好
但自己無興趣 最後都會係做到生不如死咁

你最好考慮埋自己既能力
其實宜家愈黎愈多social media, ig, fb片要拍
宜家仲出埋igtv, 所以唔拍電影一樣可以繼續做media...

利申 我都係做呢行
翻譯工除左政府真係狗也不屌
點伏法
咁當初怎解入Translation做Major
香港電台成日都請人
咩位?咩title?
測量 HD AE位
$18000
無野做 可以訓係個倉度
bse hd請唔請?
就失業
測量 工程學only sor

建築測量asso ok?
唔得 一定要IVE HD
巴打測量係QS定BS?可以in到AE咩
Btw今年ive hd 工程成積正正常常都18k
個個新人入行都係冇乜skill喺身㗎啦
你轉行之後一定同而家個feel一樣
諗下點apply/further develop自己已有技能仲好,反正你鐘意先會讀呢科,轉行就係由零發展自己唔鐘意嘅嘢,實好易灰心放棄

講錢,你真係發錢寒可以倫敦金添,不過點解要咁折墮
定你真心認為有個行業你乜柒skill都無你嘅前景都會好好?
有既,我做緊

我做左10年音樂轉的,有野想問可聯絡。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞