乞食科畢業 可以點轉行改變人生?

189 回覆
79 Like 7 Dislike
上面有好多巴打都真心幫樓主

其實child 登都有好多好心人

我都係電影畢業

一畢業勁無助 之後做文職 做左兩年都勁低人工

中間諗過讀番書 有兩行 覺得性價比比較高

1. 社工 2. 測量

果時差少少讀番書

講緊都差唔多25 歲

所以樓主要讀書其實唔遲

遲幾年好過遲一世

外國大把人係做野去到26~29

先讀番大學

唔好比香港大氣候影響自己

信自己

而我

最後自己有門手藝 而家自己搵自己食 算生存到
CA
而家d人怨氣大左,好少可見到有正能量既朋友出現
加油師兄!
我都努力搵緊自己想行既路
每個人都有落魄的時候

無人一帆風順

霉左好多年

當年重要讀得成書 去左讀電影

搞到好幾年 發展重差過讀唔成書的人

果時有勁多人笑 勁多人踩

日日收工望住個天 都唔知自己做緊咩

好不容易行出條路來

得出一個結論: 寧願沉默 都唔好係人霉的時候笑人

因為你永遠想像唔到背後幾苦
child登有愛
如果有大學畢業,英文ok但係冇乜相關工作經驗,
(畢業後一直幫屋企手做垃圾野),
而家想出黎轉行做蛇仔係咪最好選擇?
應該點開始?我google左一下係咪勞工處入手係最佳選擇?

唔該師兄
我好明白你既感受!
所以我好respect個d可以重頭黎過既人,
背後有出左幾多力真係自己先知。
希望你可以成功!加油!
夠翻譯乞食
haha都幾無助架。。
而家我望緊勞工處,
希望可以搵多d資料啦
垃圾科 + 偷呃拐騙 >= 神科

在乎你做唔做得出啫,小弟睇住啲人就係咁樣發咗
巴打
深有同感呀
你最後依家點?
偷呃拐騙係咩?金融
我唔害人架啵
用做手藝生存得幾好

重繼續努力緊

我果行有證書考

考左個證書仔 而家再一邊做一邊再考更高級

係我眼中 除左政府工 無牌的工都係屎

都係無保障無希望

超極端

努力做個正面的人

改變唔到大氣候都盡量幫下霉的身邊的人
IT + Digital Marketing + 吹到大一大

IT + 教揼 code + 吹到大一大

Movie + 微電影 + 媒體宣教 + 吹到大一大

Movie + 網紅 + 成功學 + 吹到大一大

Too many ways,最緊要係 吹到大一大
如果想入行拍片
可以點做
TVB? viutv?100毛?
Pt14加左人工 starting過28k了
睇巴打username好大怨氣
有冇諗過自己都吹到大一大?
見幾高人工 有啲興趣
但係我讀電影
有咩方法可以入行
電影真係窮三代
冇啦 太遲了。。巴打報下地政主任房事主任果D啦。讀咩春都得
乞食科見政府係咪都係aim 2A3O多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞