乞食科畢業 可以點轉行改變人生?

189 回覆
79 Like 7 Dislike
係呀
考警察
Ive 同 Poly都有得讀
但你習慣戶外工作嗎?可能連墨線都要自己開
户外工作我ok架
ACO
本身有無Degree? 邊一科? 可以邊做邊讀呢
SO都難入啦
電影
你不如試下上奴工找一份先啦,真係戶外工作要捱架。但有讀HD就易升好多。
正苦工 紀律部隊啦,唔撚洗諗
之前有個post 咪就係勸人唔好讀電影

跟住班child 登人就話你係咪升唔到degree 係度呻啊

果班重要問夢工場Hkdi值唔值得讀

痴尻線

電影根本呢行都勁剝削

你要入行要企得住

除左技術 重要岩玩 重要運氣

你拍唔埋果班人 飯都無得食

人工又低 技術含量又高

又無保障

入番正題: 1. 政府 aco

2. 正正經經讀個master 洗底

或者真係讀番搵食degree 怪就怪on9 讀錯科

3. 做純文員 慢慢挨上去 咩marketing 同採購

呢類工都係人生玩完 得9000開頭

勁辛苦都未兩萬

不如學番樣專業

加油樓主
無錯 技術含量真係高 但係冇保障
讀master洗底我都聽過 但唔知係點
master我係咪都只可以讀電影
都係呢 但要捱到長期戶外工作
唔難 考左3次Only...
話就話要修相關的學位。但本身有讀過環境/食物的Course就ok。
有個讀社科Minor環境的中同都有得In
師兄可唔可以分享多d,
我都想轉行但係自己又唔係好有料個隻。
有冇咩公司請人做呢類可以介紹下?
你正正經經睇下呢d 工種有牌考而又比較值錢啦

讀書都係正正經經研究

唔係想打擊你

每年一車車畢業生 有部分係專科

有人一畢業萬尾兩萬頭

電影可能連5 千都得

如果追夢無悔就繼續 又唔洗咁現實

但如果唔係果種無悔人

就諗諗自己三十歲想有d 生活 聰明挨定係繼續開post 呻

我之前係外國讀event management
番到香港做左一年先發覺唔適合自己
然後就經朋友介紹轉左去做地盤測量
依加做左兩年,同時讀緊夜校HD
啱啱叫升左職算係搵番條啱自己既路

樓主有心唔怕遲,最緊要搵到合適自己既路

勿相認

土地測量?

Ive乞食工程 hd再加top up grad
半工讀做左5年幾6年野(11K到19k 6day)。。
剛剛入左去做食環狗28K

計人工 只有政府工啱我地班乞食

禁高人工?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞