乞食科畢業 可以點轉行改變人生?

189 回覆
79 Like 7 Dislike
22歲仔 讀電影 發現理想真係食唔到飯
香港嘅創意產業真係唔掂
想趁後生改變 但又無理由走去重讀大學
可以點做 好迷惘
應該有好多工唔洗本科都可以做啊?
你興趣係邊方面
會唔會考慮創意/設計行業?
識拍video 調色 基本剪接
不過我主要都係揸機
其他技能係0
講係咁講 但係我想有上流機會
設計行業都想入 但冇人脈
加上無接觸 真係無從入手
電影嘅拍攝同wedding係兩個世界
我諗用份學歷去做都只係做執頭執尾
好撚專科嘅啦 社會科學撚點算
可惜專咗係乞食科
Btw 大家點睇音樂係香港生唔生唔生存到?
我講嘅係做lofi同trap個類
即係Rich Chigga同xxxtentacion個種自家製
轉行做marketing advertising pr 囉
但起薪都係低,無實力都係一直做普通文員仔

或者如果樓主以前讀書有兩科特別突出(例如音樂/電腦 搭科 主科),試下讀小學教育文憑去教書

否則 都無咩科可以比你進修轉行...
其實我係純粹想業餘玩吓
因為整beat我見技術層面唔難
更多係靠sense 我當自學多個技能多個興趣都好
起薪低係FG通病架啦
都冇咩所謂 係想有上流空間
一世做低層個感覺好難受
其實用英文嘗試入外國圈子會唔會反而易生存到?
FG起薪低但都有分別㗎
識人bu讀完電影HD 明明夠gpa讀返電影相關嘅ugc 都寧願讀自資local u topup嘅marketing
你個朋友係聰明人
知道中伏
標準答案:政府工
政府有咩工係唔洗本科又唔係紀律部隊
拍電影囉
咁叫乞食?
YOUTUBER
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞