絲,77歲,你問我答

845 回覆
2001 Like 206 Dislike
我媽媽同親戚請左個姐姐照顧婆婆,但佢就真係當正人地賣身妹仔咁刻薄人,結果我地只好加人工留人
另外其實我屋企都同嫲嫲住,佢都會發下脾氣,又會有生活習慣唔夾等問題爭執,所以我好明白老人家唔會聽人講
婆婆好驚人按摩呢啲嘢
佢會縮埋一舊,耍手擰頭咁
我婆婆係按膊頭呢d敏感位先會不了不了 但按下膝頭哥佢又ok
雪婆婆天氣熱要小心中暑呀 唔中意飲水就煲d湯水飲啦 又可以益埋毒孫有得補下
多謝
中心就無去,織冷衫搵師父學,以前就學過寫大字,學過一輪依家無學lu
又學過太極,依家唔記得晒囉
英文 中文字都唔識就學英文
婆婆話無

呢啲好難講丫,各處鄉村各處例,但我諗依家少啲掛
咁至於男主外女內呢啲,咁舊時係咁架嘛,依家男女平等就無所謂

無丫,依家位又有啦
又無乜想去邊度
順其自然啦
最緊要就想活多幾年,身體健康
我婆婆都識少少中文,小二三程度啦
以前佢會拎報紙讀
但而家佢唔記得哂啦
完全出乎意料嘅答案
因為好似我咁 有時都懷念一出世玩嘅card game 電子遊戲

婆婆以前都無咩like 舊時d 劇 歌手 演員 粤劇 街頭果度擺賣嘅叫喊文化 or 搶包山(實體包) 舊機場咁
感覺婆婆個性好豁達 同唔會回首過去嘅人

再次thx 樓主 同婆婆

是日住家菜,有薯仔,撈飯一流!!!

但乖孫無得食
好想食呀
做完利比未啊?

今晚終於有得食

是日住家菜:
老黃瓜煲赤小豆扁豆豬展,老黃瓜去濕解暑
節瓜炒肉片
煎馬友魚
乖孫問:婆婆呀,有個我幾鍾意嘅歌手過咗身,我唔係幾開心,點算呀?

婆婆:乖
如果大家有問題或者有咩心事,歡迎同乖孫同婆婆分享

CD-ROM熱線:https://t.me/snowpopo
雪婆婆有無諗過幫毒孫約相體啊
有無跟婆婆學廚?佢d 手藝有無繼承人?
今晚住家飯無相 遲咗返屋企
係有
叉燒炒蛋
紅衫魚
黃芽白炒鯪魚肉

婆婆搣橙有一套

呢把孖人牌用咗40年
你地屋企有無啲用咗好耐嘅嘢?
唏,我又唔係做媒人婆
呢啲嘢佢地自己搞掂
舊時返學有幫少少煮餸,切下嘢煮下嘢咁
所以都識少少嘅,依家就無啦

至於織冷衫就不了,得佢可以做啲咁精密嘅嘢,睇啲圖都睇到頭暈呀

p.s. 煮飯同織嘢都係隔代繼承,我媽係乜。都。唔。識
唔知仲有無人睇,但是日住家菜真係好好味

竹蔗馬蹄紅蘿蔔魚湯
蒸魚
子薑雞
菜心炒牛肉

好少星期五返屋企食
幾時請我食飯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞