絲,77歲,你問我答

845 回覆
2001 Like 206 Dislike
俾呀婆定呀嫲抖下啦 呀乖孫
想問婆婆鍾意以前嘅年代 科技無咁發達果陣 定係宜間就咁用電腦 電話溝通嘅年代

另外 以前有咩嘢係好懷念 但宜間息微咗 or 被政府禁止 or 清拆咗

第3係 會唔會好反感以前留落嚟嘅文化 例如女人唔入得祠堂 女主內男主外?

第4 有無咩目標想呢一生內完成?

最後祝婆婆身體健康
Dear 打工仔朋友,
http://picosong.com/wfHeP/
乖孫想令婆婆多啲用whatsapp,咁就朝早講咗兩句早晨呀,我又返工喇咁
咁佢就講咗幾句 返工嘅朋友覺得攰可以聽下,雖然好似有啲難

仲有畀大家聽下佢錄完音係一定要講byebye
婆婆你好! 祝你身體健康!
我想問下你有冇咩撚手小菜嫁?
會唔會煮潮州菜?
依排煮飯煮得悶想學下新菜色
拿清官難審家庭事,我唔知你呢度講嘅嘢夠唔夠全面,正如我聽婆婆講嘅事,都唔知有無得驗證囉...但乖孫自己,會好希望你可以企喺媽媽嗰邊,因為佢嘅感受一定係好唔開心同好孤單

因為婆婆當年都成日畀我阿太(即係公公呀媽,佢奶奶)恰得好慘,但公公又係夾喺中間,個女(即係我媽 )亦好細個幫唔到佢,佢次次講親呢件事都一殼眼淚

但公公就無話離婚嘅,仲話會錫返婆婆 你爸爸可能都要睇得全面少少...
追完個post, 好掛住我嫲嫲
可惜佢已經走咗好多年, 好想再同佢傾下計

祝婆婆身體健康, 日日都開心
樓主好好對佢呀
婆婆最鐘意邊位特首?
乖孫真係要多啲陪婆婆,我嫲嫲走左好多年,好掛住佢
多謝乖孫既意見 我而家都係默默咁支持緊我媽媽
見佢咁樣比人恰 仲要親人恰真係好心酸
婆婆唔理我
最近我嫲嫲走左
晚晚都好掛住佢
見到呢個post個心更加拿住拿住
好後悔當初自己掛住做野做野
原來好多野真係不經不覺就會流走甚至消失

婆婆
祝你身體健康
一日比一日開心
一日比一日活得更好

是日住家菜
有洋蔥牛仔骨
菜心炒牛肉
煎鮫魚

唔知咩湯
因為乖孫仲做緊嘢未有得飲
蓮子茨實雪耳紅蘿蔔湯
婆婆教路
比舊薑,比少少油煎個魚頭
等啲水滾咗先揼個魚頭落去煲
咁啲湯就會白色架啦
祝老友記身體健康
舊陣時我無留意啲特首嘅
係呀梁振英我先開始留意,我就唔鍾意佢嘅,覺得佢個格衰
依家呢個女人呢,我都唔係好鍾意,但覺得好本事,好似女強人咁
婆婆話都係想你企喺媽媽嗰邊
因為佢個女懂事之後都無話支持佢,仲叫佢唔好講呢啲事,好似成個屋企都無人幫佢咁
咁你可能可以同呀嫲傾下(如果佢講理嘅話),如果唔得嘅至少都安慰下媽媽
無呀,兩個孫都無衰嘢呀,好乖
(我聽到都有啲Sam hui )
唔識點講,啱啱走嗰時我就成日掛住
到近年呢,總之我個人唔舒服呢就會諗起佢,掛住佢關心我
屌食婆婆d生果金
婆婆 文革同三年零八個月個陣 你嘅生活係點嫁?
屋企無呢個年紀嘅長輩
最多都係聽老師講過個陣成日食蕃薯 食到佢阿爸宜家都唔肯再食
無呢個問題喎
(老老實實,乖孫係想同佢住,不過佢唔鍾意我有動物
問呢樣嘢嗰位巴打,你整喊婆婆呀
死喇我依家都唔知點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞