絲,77歲,你問我答

845 回覆
2001 Like 206 Dislike
係佢出咗生果金逼我地畀佢請食飯
最親嗰個姑姐無耐之前過咗身囉,佢啲仔女就無乜來往

朋友就無乜細個識落嘅,做朋友就好似過眼雲煙咁咋嘛,有個就去咗美國,佢唔知點解嬲咗我,咁唔來往咪算囉
最辛苦就係身體唔好囉,最淒涼
唔係呢度痛就嗰度痛
講落都有三四個
有個係鄰居,兩三個就工友
嗰陣後生就點都有人鍾意下嘅(毒孫:......)
呢個post好溫馨呀
我婆婆都仲健在,但佢對人好刻薄,成日都作故仔數臭人,同佢講道理又唔聽
搞到我覺得同佢好難溝通,愈黎愈少探佢或者打畀佢,但又覺得自己好不孝
婆婆同乖孫有冇咩意見可以畀到我?
自推一下 唔知係咪睇漏咗 想知婆婆睇法

好好奇
有睇!但琴晚婆婆又喊 又有少少唔舒服
你問題比較複雜,所以就未答住啫,放心
大家好呀 唔知仲有無人會睇呢個post呢?
由於weekend乖孫過咗大海同埋婆婆休息,所以無update,真係唔好意思
今晚繼續有婆婆答問題!

CD-ROM熱線:
https://t.me/snowpopo
是日住家菜:

蕃茄薯仔湯
青椒排骨
炒菜心
荷包蛋
之前婆婆煮呢個蕃茄湯就會有新鮮手剁牛肉丸嘅
係非常好食同juicy架

婆婆話唔鍾意食豬油糕
我無邊樣嘢特別叻,我都係撞下彩架咋
潮州菜我就唔識,大眼雞嗰啲囉

乖孫:婆婆煮生炒骨/咕嚕肉係超級好食!

如果呢個男朋友係啱嘅(依家啲人好容易就分手架嘛
咁咪當旅行咁去一去囉
依家又唔係叫佢去大陸住
依家阿公年紀咁大,都要見下嘅
三年零八個月嗰時呢我就好細個,就bb黎嘅,嗰時就聽阿媽講,分分鐘個街都有人死嘅,啲人就唔係幾敢出街嘅,至於食方面呢,我分分鐘都有得食

文革嗰啲就鄉下嘅事黎嘅,香港就無咩影響嘅
要話有咩關係,嗰陣時阿公就揸巴士,嗰時就有要參加工會咁,所以有本毛語錄
婆婆無耐性 答住少少先
咁依家呢就方便啲囉,舊陣時就樣樣嘢都好唔方便架,樣樣嘢通知就要寫信,電報嗰啲就鄉下有好緊要嘅事先用
舊陣時啲相就有得留念下,依家啲相就擺喺電話度有時好難搵囉
無得溝通架!(婆婆斬釘截鐵 )呢啲好難講,呢啲佢年紀大你無佢符架喎,你婆婆都可能有啲問題

乖孫:我同你個情況都有啲似,不過就係嫲嫲,佢係一個比較負面嘅人,於是佢啲屋企人都對佢有啲微言,於是負面loop 我都比較少見佢,唯有係見到時同佢講多兩句,講下潮州話,試圖感化下佢
Thx 樓主
其實我婆婆又係過咗生幾年 所以睇到呢個帖 內心湧現呢堆一直想問佢嘅問題 雖然唔係同一個人 但至少令我感受番果一輩嘅想法
希望婆婆有時間可以答埋落去
我都明呢個情況好難搞
但都唔該晒婆婆同乖孫,希望你地可以健康快樂咁享受天倫之樂
咩相啊,婆婆相呢個post都有幾張
有無人同你婆婆住?如果有,關心下佢地都好緊要
有時我啲親戚一聚埋就係咁呻我嫲嫲嘅嘢,都知佢地好難相處
婆婆祝你身體健康, 生活開心
我無追哂post, 你有無去d社區中心學下野呀?
同埋你有無做運動呀?
我婆婆以前有去學寫字同英文, 但而家無啦, 好想佢繼續學, 唔駛成日係屋企亂諗野
終於追哂post 睇住毒孫同雪婆婆嘅日常真係會好掛住自己婆婆 不過佢已經過左身2年幾 想陪都無得陪喇 我都好想食翻婆婆煮嘅餸 雖然好普通但真係好好味 辛苦完見到婆婆就好滿足 冬天俾佢鬧我著唔夠衫然後一直捉住我隻手真係好溫暖 好羡慕毒孫 雪婆婆你要一直都咁快樂呀 邊到痛就叫毒孫按兩下啦 我婆婆以前口講唔洗但次次按親佢都好開心架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞