港大醫科之寶黎青龍被迫退休

327 回覆
1323 Like 14 Dislike
香港大學要考慮自身利益
我諗你果堆所謂委員會加埋都未必有佢咁高成就
就係香港啲大學先要搵方法谷排名
係咪基?
依D真係香港英雄嚟
一話被逼退休
即刻有個律師同病人各捐一百萬比佢 點解港大唔肯破例比佢繼續教
依d就係真正既老師啦
家裏也不設飯廳,寧願放一個巨型的白色Bosendorfer三角琴也不放一張飯枱。以為他喜歡彈琴,他卻說:「從來唔識。琴放響度唔靚咩?」

被迫退休好正常
大學professor正常係60退, 你可以向dept申請續, 由校長決定
每次續就1-2年, 我以前個系有個勁chair professor
退休申請續左2次 (大約多左3年到), 都係續唔到第3次
你無限續=個位比你霸住唔駛請到新professor
應該都係啦,如果佢肯做lecturer而唔係professor
應該可以批准
但professor要keep住食funding做research, 應該係唔會批准佢咁做
而家咩年代
你係HKU既人,唔通李國蟑會幫你咩?
呢啲真係神童喇
dse考得嗰廿分嗰條支那仔唔知啲垃圾報紙佬報嚟做乜
本身都已經係天才,重要可以唔為錢為理想成世作育英才,尊敬
我諗醫管局無諗過竟然有人七十歲都仲會留係度
不過佢好撚大洗
呢個真

不過咁諗 做到佢呢個位 根本可以玩無限金錢mode 不過佢又偏偏唔care 呢下好野
d真醫畜上唔到位嘛
為左教書連婚都唔結
唔想令自己分心
間學校害撚咗佢
本來等到17歲中六可以考個三十分以上讀神科
依家就13歲俾佢讀中六考得果二十分
分分鐘讀lingu, bu乞食科,上到去又俾人屈機又無ulife
啲人叫中大請佢都多鳩餘
當年霍金黎 中大柒慒慒係度同人計較錢
又嫌人洗費貴
依家點會為一個鄰校教授搞咁多野
另一邊叫人敬老
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞