港大醫科之寶黎青龍被迫退休

327 回覆
1323 Like 14 Dislike
真心佩服
依家成個教育界樣撚樣都講標準,我屌那星,完全違反教育本義
上左881 做訪問
黎教授 識佢真人
你可以感受到佢真係好想醫人 教書 唔係想搵大錢個d 貪錢醫生

世界肝臟權威
而家乙型肝災(hep b)有得醫 香港bb 出世可以打vaccine
佢有好大功勞
以前hep b 真係一個不治之症, 尤其是亞洲人好多人有hep b
香港更加係有一成人有hep b virus, 好多人都因為咁死
當然醫hep 既藥唔係 黎教自己一個研發.
但佢對推動醫hep b 有好大功勞 其實真係救左好多好多既生命
支持黎教授
佢有70歲真係估唔列
睇到我眼濕濕
佢肯嘅話,直頭可以咩都唔駛做
坐響個咩醫療集團做個掛名顧問
點衰都十幾萬一個月啦
想像唔到呢個男人付出咗幾多
巴打無知一問,咩野係大紙?
準確少少講,係可以控制病情,唔係醫得好
而家都係未有根治的方法
不過明顯令乙肝病人長命同健康左好多
佢有無機會拎諾貝爾?
係著名期刊出到研究論文
出到一次呢d論文的威力,抵得上幾十份廢期刊的文

支那人最中意9出文,用個量去砌到自己好似好勁咁
唔結婚先有佢咁型棍
btw行政框架好on9好冇人情味
我本人都從事學術研究,完全明白教授個種心情。正職教授對佢嚟講只係最basic 嘅野,唔好話咩名譽,呢個只係最基本嘅尊重。

佢唔係要咩人肯定,佢一企出來全球嘅學者都敬佩,真正嘅學者如果可以跟到呢啲教授學嘢,佢地係視為一種 Honor。

簡簡單單一份尊重,你咁都唔明就唔好懶係高深莫測扮老屎忽啦,送六個字比你,夏蟲不可語冰。
事實上學術界係好多廢文言之無物
係無得根治 始終cccDNA 仲未搵到方法搞
但已經令hep b 由死亡率極高去到食藥可控制
咩叫天才 就係普通人一世都達唔到既地步 dse廿分街邊搵個都可能有 但比你讀多30年條垃圾偽神童都去唔到呢種地步 呢啲就叫天才
不過黎教授始終想喺自己母校教
轉去中大可能會覺得敗走
btw hku on99
咪係 破例開個得個名既位比佢 咪得 反正大把人資助佢
太勁咪比人針....簡單不過
係 仲要唔為權同利 呢種人太難控制到
香港人材好多,但就冇人會留住班人才

望下香港班官講香港係一個創新科技城市就知

引以為傲一定係八達通,自動隧道收費系統
但以佢個聲譽有邊個可以有資格取代佢上去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞