番工最hea最蛇王試過點?

254 回覆
915 Like 13 Dislike
起佢或都知咩事啦

「歧視地盤有乜問題」
「唔支持歧視刻意嘅人價值觀都有問題」

大家一係block左佢算啦
成日坐喺度或者訓覺
間唔中至做一做野
但做十分鐘又再休息過
好似維持咗成個星期
嗰個星期我hea到重新煲哂成套海賊王同自殺島
煲完重有時間比我思考人生
思考點解我要做呢份工
到底你地返咩工

我想搵番hea工準備考試
啊頭叫我送貨去葵芳 送完去左葵廣食野 最後一共hea左3個鐘先返 其他人忙到仆街
典型香港人
死雞撐飯蓋
做Project 無王管 ... 成個幾月Home office , 基本上搞得掂好少做野 .
最hea係係到睇你個post
下晝太冇野做出去睇戲食埋甜品返去收工
師兄做招聘
其實又唔洗一碌鳩打曬一船人
會蛇王既唔等於一定係垃圾職位 - 你睇下政府大撚把高級官員係垃圾啦, 就算係私人市場都唔會有人係100%時間做野唔蛇王
轉好多份工又唔等於係衰 - 大把position係keep住跳糟跳人工 喺行入面幾間公司跳黎跳去都唔出奇
利申: 最hea係冇野做扮外勤番屋企訓
坐一分鐘

仲要差啲俾老細見到
喺公司打機打足全日
見餓就落去買嘢食
好懷念
好人好者轉十幾次工
每日要做既野
兩個鐘內做晒
隨時可以行開
去踢波,去睇戲,去行街

朋友唔得閒
就自己係公司砌模型
如果公司個上網快少少
我直頭放部PS4 返去算
返緊工打ps4, 出ds3仁王嗰排我日日都喺公司remote play
一得閒就打

我公司講到明返朝9晚5, 要打卡嗰隻
我好多同事都係朝8半晚唔知幾
我做到今時今日
返工返10點, 準時放工都唔會有人有異議
一開始係會有人唔妥我放我冷箭
有次老細召我入房
老細「你咁樣唔係幾得, 好多人都有意見, 我好難做」
我「咁我4點半已經做曬野就等收工, 我係咪要坐到6點先走?」
老細「咁一係你返工返早d啦仔」
我「呢樣我認衰仔嘅, 我都係想有效d運用時間啫, 你唔畀嘅, 我聽日開始日日準時」
呢次之後無耐, 我老細公開要我孭多2個title的file同1條team
我依然keep住呢個時間返工放工

其實某程度上識蛇王都要有返咁上下工作能力
舊嗰班人做野其實好死板
唔明點解我係佢地1.5倍工作量但佢地做多我1倍時間
有人仲要返足7日先做得完
腦細放假 成team人打假到
飛機杯都帶返去
唔通我哋同一間公司
碌到禾手軟牙
反你老母
Home office 糧照出 無乜做過野
去左一星期日本 , 名義上請假,但實際冇扣過假
點解做咁多間公司?點解轉黎轉去?俾人炒?做唔掂?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞