可能十年後會有人開POST「正字撚點解釋香港人2016年已經講充值?」

194 回覆
78 Like 22 Dislike
係高登/連登仔眼中,語言應該一成不變千秋萬世都係同一個樣,同佢地討論係冇意思。

只要廣東話入面冇一樣意思既字,我就接受到

用「吃貨」,「小三」,「顏值」呢D就唔該快D仆街死,行出馬路俾人五馬分屍。

呢D香港無源, 完全殖入唔用好合理.

「吃貨」,「小三」同廣東話同用真係錯Q晒, 廣東話完全無用貨黎形容人. 小三可以講代表第三者, 但完全無緍外情意思. 用小三簡直係退化.
「顏值」反而因為新生代打機文化, 用值呢個量化詞有D玩味, 都係因時際會咁發展都可以.

而家講緊來源
小三同手機有乜分別?

唔俾香港人自己諗, 因為人地用過我地諗到都唔用得.
自己推D字俾晒大陸人用, 香港人真係多得你地唔少

仲有一樣好重要,廣東話講出黎順口,理撚得佢邊到黎,有用既野咪拎黎自己用囉

小三 = 第三者
小三又順口,又少隻字
係咪你會拎黎用 ?

你係唔撚識字定冇撚睇字,你望下我上面講撚左D咩啦盲撚
係高登/連登仔眼中,語言應該一成不變千秋萬世都係同一個樣,同佢地討論係冇意思。

用「吃貨」,「小三」,「顏值」呢D就唔該快D仆街死,行出馬路俾人五馬分屍。

「吃貨」,「小三」同廣東話同用真係錯Q晒, 廣東話完全無用貨黎形容人. 小三可以講代表第三者, 但完全無緍外情意思. 用小三簡直係退化.
「顏值」反而因為新生代打機文化, 用值呢個量化詞有D玩味, 都係因時際會咁發展都可以.

而家講緊來源
小三同手機有乜分別?

仲有一樣好重要,廣東話講出黎順口,理撚得佢邊到黎,有用既野咪拎黎自己用囉

都話無人唔俾你用
問題係
幾年之後新一批小學你呢個老屎忽講
小三大媽係香港本地話
第三者師奶先係大陸on9話
你班死老嘢返去奶共喇
咁邊個毁滅咁香港文化?

而家講緊來源
小三同手機有乜分別?

都話無人唔俾你用
問題係
幾年之後新一批小學雞同你呢個老屎忽講
小三大媽係香港本地話
你班死老嘢返去奶共喇
咁邊個毁滅咁香港文化?

而家講緊來源
小三同手機有乜分別?

小三 = 第三者
小三又順口,又少隻字
係咪你會拎黎用 ?

你係唔撚識字定冇撚睇字,你望下我上面講撚左D咩啦盲撚

睇完,完全唔覺得同我講既野有抵觸/矛盾既地方

而家講緊來源
小三同手機有乜分別?

都話無人唔俾你用
問題係
幾年之後新一批小學雞同你呢個老屎忽講
小三大媽係香港本地話
你班死老嘢返去奶共喇
咁邊個毁滅咁香港文化?

之前幾個POST
已經有小學死撐"手機"同"打的"係香港本土話, 唔係大陸傳落嚟
上面兩件只夠膽講演化,唔夠膽認手機係蝗語嘅,咪幫緊抺走香港話文化助長赤化囉
其實咩80後 90後未又係由大陸傳過嚟
09年(可能更早)果陣見大陸傳媒成日用
到10年開始就連香港都開始用
有X世代 Y世代呢啲terms唔用
反而走去用大陸蝗語
係兩登都冇人話果吓先出奇
我會覺得手機 手提電話 其實都唔恰當 前者都唔知up乜 後者屋企電話都可以細到拎到出街 最精準應該係流動電話 但我講流電就怪怪地 既然係咁 講手提同手機 係約定俗成上都係解流動電話 所以在我之所見分別不大 都係借代字 只不過d人覺得源於支那就要反 但源於美國日本就冇問題 香港人真係好玻璃心 點都唔想同支那扯上關係 所以做d野全部都double standard 間公司係香港用簡體字屌 優之良品個之字用日文就唔屌 成日都講文化入侵 保香港文化個d人 唔該如果真係要保衛 你唔止要抗支那 你仲要抗老麥文化入侵 日本動漫文化入侵 罷食老麥 罷睇動漫

有時何必太過矯枉過正? 如果為左一兩你認為係蝗字而係到嘈 倒不如諗下點改變香港藍絲既想法 改變香港人既劣根性 包括見利忘義 貪小便宜 執輸行頭慘過敗家 各家自掃門前雪等陋習好過 台灣人都係講手機耳機 用國語/普通話(恕我唔知點講大家算係用緊相同語言) 但你會覺得台灣比大陸文化入侵?我認為關鍵係睇民族性多於個一兩個詞語
反而走去用大陸蝗語

有人話過啦,無用
有D野真係集非成是
大勢黎點屌都無用架喇
我地呢班衰人就睇住下一代將成套語言改哂啦
其實有錢仔幾時變左做有錢人既仔
Btw開錯台喎
反而走去用大陸蝗語

世代都覺得新
我而家係80年代出世90年代出世
扯遠少少
用廣東話讀80後讀成"捌零後"都仲合理少少
讀成"捌拾後"真係屌你老母
捌拾歲呀?
咁1980年咪要讀成"壹玖捌拾年"? 完全唔係廣話
Btw開錯台喎

呢個都都想講 本身富二代係中性 而香港人有種憎人富貴既風氣 所以所有講有錢佬下一代既字係貶義
二世祖係講洗腳唔抹腳既有錢佬下一代
但如想中性咁講有錢佬下一代 香港係冇呢d terms 所以富二代既出現係彌補左個空缺
Btw開錯台喎

兩者唔係對等
不過十個有錢仔 九個都係因為老豆有錢

自己發達果陣都老,到時就叫有錢佬
Btw開錯台喎

呢個都都想講 本身富二代係中性 而香港人有種憎人富貴既風氣 所以所有講有錢佬下一代既字係貶義
但如想中性咁講有錢佬下一代 香港係冇呢d terms 所以富二代既出現係彌補左個空缺

就算有錢仔唔岩聽
仲有含住金鎖匙出世
我會覺得手機 手提電話 其實都唔恰當 前者都唔知up乜 後者屋企電話都可以細到拎到出街 最精準應該係流動電話 但我講流電就怪怪地 既然係咁 講手提同手機 係約定俗成上都係解流動電話 所以在我之所見分別不大 都係借代字 只不過d人覺得源於支那就要反 但源於美國日本就冇問題 香港人真係好玻璃心 點都唔想同支那扯上關係 所以做d野全部都double standard 間公司係香港用簡體字屌 優之良品個之字用日文就唔屌 成日都講文化入侵 保香港文化個d人 唔該如果真係要保衛 你唔止要抗支那 你仲要抗老麥文化入侵 日本動漫文化入侵 罷食老麥 罷睇動漫

有時何必太過矯枉過正? 如果為左一兩你認為係蝗字而係到嘈 倒不如諗下點改變香港藍絲既想法 改變香港人既劣根性 包括見利忘義 貪小便宜 執輸行頭慘過敗家 各家自掃門前雪等陋習好過 台灣人都係講手機耳機 用國語/普通話(恕我唔知點講大家算係用緊相同語言) 但你會覺得台灣比大陸文化入侵?我認為關鍵係睇民族性多於個一兩個詞語

你講得咁有道理,之前成日問人問題同迫人答既反蝗巴打一定扮睇唔到你呢篇文
Btw開錯台喎

二世祖先貶義,隱喻秦皇二世"敗家"
有錢仔本身無貶義,八十年年香港經濟起飛
有錢仔更加係正面嘅身份象徵
係之後貧富懸殊加劇
有錢仔先帶有貶義

反而官二代香港就真係無TERMS

好快你既下一代會同你講
你唔準佢講小三係你矯枉過正
同On9仔講嘢係辛苦啲㗎啦,
你問手機係咪蝗語同問的士究竟係咪中文一鳩樣。
依個世界有樣嘢叫外來語,
當一個語文找不到描述佢嘅字眼/描述得唔完備的時候,就會從外地尋找字眼㗎啦。
日文啲カタカナ式英文都係咁。
而當佢已經用到融入社會大眾的時候,
依個詞彙就已經變成依個群體嘅語言,
所以我會答,唔係。
你只可以話個Origin個語源唔喺香港,
同時支那用緊而已。
屌叫你俾定義又唔俾咪由得各有各講囉

啱聽

你講得咁有道理,之前成日問人問題同迫人答既反蝗巴打一定扮睇唔到你呢篇文

無睇文或者選擇性睇文嗰個係你喎
而家係一班人唔承認個詞源來自邊度,扭曲事實,以防自己墮自己最憎嘅用蝗語困局

無睇文或者選擇性睇文嗰個係你喎
而家係一班人唔承認個詞源來自邊度,扭曲事實,以防自己墮自己最憎嘅用蝗語困局

仲有
品味咖啡都喺其他POST過呢段
點知個佢個論點好多俾人反駁咗
咪入呢個POST再POST過囉
充電真係
呢幾年不斷聽到
反而走去用大陸蝗語

世代都覺得新
我而家係80年代出世90年代出世
扯遠少少
用廣東話讀80後讀成"捌零後"都仲合理少少
讀成"捌拾後"真係屌你老母
捌拾歲呀?
咁1980年咪要讀成"壹玖捌拾年"? 完全唔係廣話

唔係喎,咁80年代都係讀「捌拾」年代架喎

自己親身經歷過成個俾"小三小鮮肉大媽"強姦過情,佢哋唔會記得上面佢講嘅一大段偉論,堅決反對"小三小鮮肉大媽"

點發現自己一路用開嘅"手機", 老一輩話俾佢聽"手機"個強姦過程同佢哋經歷俾"小三小鮮肉大媽"強姦一模一樣時,嘩要我跟你死老坑改,上面段偉論就可以大派用場

十幾年,你哋變咗死老坑,唔好嘈點解香港話變到咁,唔好怪你班仔女用"小三小鮮肉大媽",攞返你篇偉論嚟反屌你

仲有
品味咖啡都喺其他POST過呢段
點知個佢個論點好多俾人反駁咗
咪入呢個POST再POST過囉

我係另外個post 話你係對人唔對事真係冇話錯你

外來詞係香港中文文化入面既地位你係抹殺唔到

講的士既人你會唔會指鳩住佢話講英文?
講課金既人你會唔會又怒屌佢講日本用語?

香港話用得多外來語係常例
你要判斷用唔用手機呢個字係應該睇佢既語意, 用字準確與否
而唔係好似你依家咁淨係識不斷啫鳩住人佢出處係咪大陸, 叫人大聲答係咪蝗語
你係想香港語言健康發展既話並唔應該將我地對蝗既個人仇恨凌駕於理智討論之上

你要話佢好似小三咁語意濛瀧, 講唔準個意思絕對ok, 呢個係你既觀點

但只係不斷搵字黎標籤佢係蝗語就唔準人用實在係無理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞