可能十年後會有人開POST「正字撚點解釋香港人2016年已經講充值?」

194 回覆
78 Like 22 Dislike
到時又會引用新聞同自身經歷,話香港人2016都已經用緊「充值」,「充值工具」,講:「我想充500蚊」
之後再屌你地班正字撚,「一個字都好嘈」,「不嬲都講開架啦」,「係俾支那濫用咗姐」

邊樣啱我就唔評論
但我會咁用:

phone:電話
mobile phone:手提電話(講)/流動電話(寫)
smartphone:智能電話
mobile network:流動網絡

充值充值工具
增值/儲值工具

headphone:耳筒

自己嘅文化同講開語言都唔好好堅持
仲要幫手去用外來嘅字去取代同化本身用開嘅字
一係你就係唔知邊到請番嚟嘅打手 去搞分化
一係你就係大陸仔
再咁落去 十年後真係會有人話
「方便麵」、「迪拜」、「移動支付工具」、「充值」先係正確用法
手機都可以畀班後生扭曲講成係香港用先
再下一代講呢啲係香港話一啲都唔出奇
如果香港人繼續唔出聲嘅話
手機都可以畀班後生扭曲講成係香港用先
再下一代講呢啲係香港話一啲都唔出奇
如果香港人繼續唔出聲嘅話

肯定會啦
不嬲身邊識既人一講蝗我會自動糾正番佢
巴打們有心既話好似以前啲小學咁整返個list 對比中港台用字啦
之前嘈交換開啲sourcing 又可以擺埋落去
隔離post見到有人話講開打的 聽都未聽過
根本班人自細已經被蝗語洗腦(我估住新移民多既地區既人最嚴重)
自己被洗腦又唔知,到人地指正果陣又怕柒唔衰得,唔敢認
就夾硬搵理由俾自己,由細講到大;文字演變etc...
唔留名對唔住自己
充其實意思唔係好啱, 充好似係有補給,補回嘅意思,代表原先的價值被補回, 仲有少少貶義, 例如濫於充數。 增值用法好似廣泛啲, 無論本身有冇價值都可以為該事物增加價值。

利申:無考證
有7隻大陸仔/小學雞負皮左

原來連登咁多大陸仔
根本細細個開始無論廣告定人都係講手提電話/電話
係唔知點解近年成日都手機前手機後
我係用手機啊,吹咩。
即係咁,現代智能電話已經有太多通話以外嘅機能,
用語都應該因描述物的演變而演化。
反而耳機啊充值依啲真係屌你老味On99.
我係用手機啊,吹咩。

你用蝗語唔怕係人笑無人阻你
你唔敢認用緊蝗語死撐就柒撚到爆
我係用手機啊,吹咩。

語言根本一直演化緊,
詞不達意,籠統無美感先係蝗語最大問題。
唔通依家火車用電唔用蒸氣你都堅持叫佢蒸氣化火車?
根本都唔Make sense.
我係用手機啊,吹咩。

語言根本一直演化緊,

無人阻止你用
問你一個問題:請認真回答
以你嘅認知,手機係唔係蝗語?
語言係一直演化緊
其實好多"蝗語"的流行都係因為廣東話的lexical gap

e.g. 二世祖係negative的詞, 富二代係比較中性

手提比手機更曖昧, 手提可以指手提行李, 但手機你只會諗到手提電話
語言係一直演化緊
其實好多"蝗語"的流行都係因為廣東話的lexical gap

手提比手機更曖昧, 手提可以指手提行李, 但手機你只會諗到手提電話

手機我諗到好多野喎
手提機器, mp3唔係手提機器?
語言係一直演化緊

正解
語言係一直演化緊

手機我諗到好多野喎

一萬個人都無一個人咁諗
手提最大問題係唔好叫, 無人肯講你自己留黎打飛機.
語言係一直演化緊

正解

正乜撚野解,乜撚野富二代
而家又想合理化埋富二代
屌你老母有冇聽過有樣野叫有錢仔呀

語言根本一直演化緊,

無人阻止你用
問你一個問題:請認真回答
以你嘅認知,手機係唔係蝗語?

你要咁講無人阻止你。
你要咁問我會先問你,請先定義「蝗語」。
如果由定義開始有分歧,根本討論唔落去。
屌你支那人食飯你係咪唔食飯去食屎啊
語言係一直演化緊

手機我諗到好多野喎

一萬個人都無一個人咁諗
手提最大問題係唔好叫, 無人肯講你自己留黎打飛機.

叫開電話,我叫人有事call我電話,人地唔會打我屋企咁on9,除非我註明話我電話冇電,打我屋企
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞