可能十年後會有人開POST「正字撚點解釋香港人2016年已經講充值?」

194 回覆
78 Like 22 Dislike
語言係一直演化緊
其實好多"蝗語"的流行都係因為廣東話的lexical gap

e.g. 二世祖係negative的詞, 富二代係比較中性

手提比手機更曖昧, 手提可以指手提行李, 但手機你只會諗到手提電話

正解

咁手機就可以係
手提打印機
手動攪伴機

而最大問題唔係文字本身
係使用者又要用又怕俾人話用蝗語
去否認呢個詞唔係使蝗語
其實用蝗語唔大問題
使用者去扭曲事實先係最仆街

所以每次呢啲POST
我一問呢個詞係唔係蝗語
之前一斷發言嘅基乎唔敢回應
因為佢哋唔敢面對同處理原來自己用緊蝗語呢個事實

問多次
手機係唔係蝗語

唔敢答唔敢面對
就討論唔到落去

你用蝗語唔怕係人笑無人阻你
你唔敢認用緊蝗語死撐就柒撚到爆

語言根本一直演化緊,
詞不達意,籠統無美感先係蝗語最大問題。
唔通依家火車用電唔用蒸氣你都堅持叫佢蒸氣化火車?
根本都唔Make sense.

無人阻止你用
問你一個問題:請認真回答
以你嘅認知,手機係唔係蝗語?

你要咁講無人阻止你。
你要咁問我會先問你,請先定義「蝗語」。
如果由定義開始有分歧,根本討論唔落去。
屌你支那人食飯你係咪唔食飯去食屎啊

新post 果然多一班新蝗蟲小學雞
出面幾個POST已經大把證據顯示"手機"一詞大概喺97前後由大陸傳入
你唔敢面對
先係無討論價值
語言係一直演化緊
其實好多"蝗語"的流行都係因為廣東話的lexical gap

手提比手機更曖昧, 手提可以指手提行李, 但手機你只會諗到手提電話

手機我諗到好多野喎
手提機器, mp3唔係手提機器?

一萬個人都無一個人咁諗
手提最大問題係唔好叫, 無人肯講你自己留黎打飛機.

叫開電話,我叫人有事call我電話,人地唔會打我屋企咁on9,除非我註明話我電話冇電,打我屋企

呢個世界得屋企電話咩, 仲有公司電話, 有無做過野
你夾硬唔用新字實得, 原地踏步啫, 口講乜都其次.

大部份本地商戶都傾向用手機呢個短寫, 因為好過手提.
手機最新優惠, 點都好過手提最新優惠.
你地唔係反蝗, 係反市場規律.
一有新字大陸用左香港就唔可以用, 呢D唔叫本土, 叫on鳩.
而且你班蝗語小學雞啲論點同之前幾個POST一樣咁柒
見慣晒
爭論點係
唔係唔俾你用蝗語
但唔好迴避甚至扭曲呢啲字個來源
語言係一直演化緊

手機我諗到好多野喎

一萬個人都無一個人咁諗

叫開電話,我叫人有事call我電話,人地唔會打我屋企咁on9,除非我註明話我電話冇電,打我屋企

一有新字大陸用左香港就唔可以用, 呢D唔叫本土, 叫on鳩.

無人唔俾你用
不過我諗你都係唔敢答
手機係唔係蝗語?
語言係一直演化緊

手機我諗到好多野喎

一萬個人都無一個人咁諗

直接講電話咪得囉on9
E.g
我電話無電
你買左新電話?
你部電話幾靚喎
根本以前一直都係咁講

手機點都準過電話, 一般用係無問題.
但手機其準確性可以延申, 好似手機遊戲, 可以叫手遊, 但唔俾用手機=唔俾用手遊, 咁叫電遊???
語言係一直演化緊

手機我諗到好多野喎

一萬個人都無一個人咁諗

無人唔俾你用
不過我諗你都係唔敢答
手機係唔係蝗語?

唔係, 係本地自然而生既用字, 商品說明講求準確, 佢地諗過用手機最準自然而用.
語言係一直演化緊

手機我諗到好多野喎

一萬個人都無一個人咁諗

你就真係有冇做過野
你做野果陣想個客打你公司電話你會唔會就咁叫佢打你電話呀?
已經默認左電話=手提電話架啦
你想個客打你公司,你會叫佢打你公司電話
你手提電話冇電想叫你條女打你屋企個電話你會話打我屋企
駁唔駁到呀?
定仲想死撐?
溝淡有幾難呀,成日怕人嚟溝淡你嗰班,你本身好濃咩
跨年之前係叫開徐夕倒數,咁橫跨兩年,之前係叫開咩
語言係一直演化緊

手機我諗到好多野喎

一萬個人都無一個人咁諗

你就真係有冇做過野
駁唔駁到呀?
定仲想死撐?

你用得默認就已經死得la, 即係你都默認準確性明顥手機更勝一籌.
你想做差不多先生番中國最啱你. 但唔俾人用手機就on燃鳩.

一萬個人都無一個人咁諗

如果要指明屋企電話 公司電話 咪加多兩個字囉on9
根本日常生活講電話兩個字唔會有咩歧義
E.g
"我電話無電呀"
"你買左新電話呀?"
"你部電話幾靚喎"
就算唔用電話兩隻字 一樣表達到
"你手提打唔通呀 所以打黎公司搵你"

都係嗰句
你鍾意用蝗語無問題
唔好歪曲本身香港語有問題掩飾自己

加字
你咁既答案已經證明手機贏晒, 你要用劣字係你既事, 你無得唔俾人地用優字.
語言係一直演化緊

手機我諗到好多野喎

一萬個人都無一個人咁諗

你就真係有冇做過野
駁唔駁到呀?
定仲想死撐?

你用得默認就已經死得la, 即係你都默認準確性明顥手機更勝一籌.
你想做差不多先生番中國最啱你. 但唔俾人用手機就on燃鳩.

咩logic黎?
默認電話 = 手提電話
就代表手機準確性更勝一籌?
手機=手提機器,mp3又係手提機器,點準確法?
同On9仔講嘢係辛苦啲㗎啦,
你問手機係咪蝗語同問的士究竟係咪中文一鳩樣。
依個世界有樣嘢叫外來語,
當一個語文找不到描述佢嘅字眼/描述得唔完備的時候,就會從外地尋找字眼㗎啦。
日文啲カタカナ式英文都係咁。
而當佢已經用到融入社會大眾的時候,
依個詞彙就已經變成依個群體嘅語言,
所以我會答,唔係。
你只可以話個Origin個語源唔喺香港,
同時支那用緊而已。
屌叫你俾定義又唔俾咪由得各有各講囉

一萬個人都無一個人咁諗

如果要指明屋企電話 公司電話 咪加多兩個字囉on9
根本日常生活講電話兩個字唔會有咩歧義
E.g
"我電話無電呀"
"你買左新電話呀?"
"你部電話幾靚喎"
就算唔用電話兩隻字 一樣表達到
"你手提打唔通呀 所以打黎公司搵你"

都係嗰句
你鍾意用蝗語無問題
唔好歪曲本身香港語有問題掩飾自己

加字
你咁既答案已經證明手機贏晒, 你要用劣字係你既事, 你無得唔俾人地用優字.

yes,正體字多筆劃,你可以去寫簡體喇

一萬個人都無一個人咁諗

直接講電話咪得囉on9
E.g
我電話無電
你買左新電話?
你部電話幾靚喎
根本以前一直都係咁講

但手機其準確性可以延申, 好似手機遊戲, 可以叫手遊, 但唔俾用手機=唔俾用手遊, 咁叫電遊???

電話點唔準確法?
我舉嗰三個例你會誤會其他意思?
手遊呢類簡稱我自己不嬲都覺得好柒
我自己會講電話game 電腦game online game etc.
不過你硬要講手遊嘅話
手提電話遊戲咪一樣通on9 電遊

電話game
當一個語文找不到描述佢嘅字眼/描述得唔完備的時候,就會從外地尋找字眼㗎啦。
所以我會答,唔係。
同時支那用緊而已。

語源唔喺香港,但支那又用緊
咁即係邊度引入
我係用手機啊,吹咩。
即係咁,現代智能電話已經有太多通話以外嘅機能,
用語都應該因描述物的演變而演化。
反而耳機啊充值依啲真係屌你老味On99.

你用蝗語唔怕係人笑無人阻你
你唔敢認用緊蝗語死撐就柒撚到爆

語言根本一直演化緊,
詞不達意,籠統無美感先係蝗語最大問題。
唔通依家火車用電唔用蒸氣你都堅持叫佢蒸氣化火車?
根本都唔Make sense.

而家火車都無火
應該叫動車呀屌你老母

一萬個人都無一個人咁諗

直接講電話咪得囉on9
E.g
我電話無電
你買左新電話?
你部電話幾靚喎
根本以前一直都係咁講

電話點唔準確法?
我舉嗰三個例你會誤會其他意思?
手遊呢類簡稱我自己不嬲都覺得好柒
我自己會講電話game 電腦game online game etc.
不過你硬要講手遊嘅話
手提電話遊戲咪一樣通on9 電遊

電話game

電話game順口過手機game喎
定你支那人,覺得手機game順口d ?
所以我會答,唔係。
同時支那用緊而已。

啊仲有,一樣嘢做咩要限死一種叫法?
By Function,要打比人咪叫電話,要用機能咪叫手機囉。
唔通你係連登仔就唔係你老母個仔咩。
我屌撚晒你班蝗語撚呀 , 手你老母機咩 , 你同人講"搵我打我手機丫" 講出黎都成個 gay 佬咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞