IT界討論區:(32) 又到fg入行季節

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
其實而家大學有冇教gang of four
我只知道會教ocp srp果類野

不過就算冇doc係手應該都好容易睇得出pattern掛

點解有人可以識public class B extends A然然重載左d方法就叫自己識oop既
唔係掛 佢究竟點樣grad
你地星期日有得放假仲講IT野
成班冇囡係咁嫁啦
無錯,星期日就算無女就想小D 連登
我覺得識 OOP 最大作用係容易啲睇得明個FRAMEWORK ,LIBRARY 點解咁用 咁DEDIGN
唔係,只係將D唔識寫code嘅人由programmer變成user。
其實 我覺得呢D都可以叫做識 Apply OO
唔係叫識 Design OO
香港IT狗,有幾多個Spec唔係成撚日轉
Design pattern呢D咁撚有用既野,比D仆街轉兩轉
變撚左係個底都郁,成撚個structure 散撚哂
其實OO 都係想所有野化成物件去設計
變到一小節一小節咁撚樣
個D 部件,有D重覆既地方可以重用番
基本上,我夠彊講OO呢家野,好小FG 真係完全可以用精通,諗到點用OO 可以方便
未來既Code
唔番咪refactor到岩
不過樓上講得sad but true
就算有pattern都一早比人冇共識地郁到變哂antipattern
FG 見工係咁
基本佢有實物,好撚多都係網上抄抄下整合出黎
問佢深層次D 就啞撚左
怪就怪香港IT垃圾既畢業生實撚在太撚多
好撚多,以為work撚到就得.
邊有咁易架
比FG做,寫撚到D code狗唔撚搭柒咁
屌佢又唔係,怕佢走,走撚左請番第個極品出黎又係死
唔屌佢又谷撚氣
FG 最撚另就話識咩Java, php。。。咩撚野都數哂出黎
其實真係咩撚野都唔識
技術愈重,人工愈低

你個IT部分分鐘比個Account /Finance Dept騎著
train下自己語文,帶假面具打好人際關係先最重要
打D CODE靚, 識D咩OO有咩用
開會果陣 你會唔會話呢度可以用XX tech搞店
你一句話做到,咪死番去狗位拎著個飯盒邊食邊做
做唔到, 收信封啦
其實唔止FG係咁啦
比人壓2k
不過比上一份加5k 算啦
IT忌停留同一公司得太耐
留得愈耐愈比人恰
轉工加人工好過
唔只IT
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞