IT界討論區:(32) 又到fg入行季節

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
好惡
見識少 blockchain除左保證記錄既一致性之外有咩其他用途
唔算
最起碼識OO ,基本工打得好如casting 個D知係咩先好做 code狗
唔係會好辛苦
早一年國泰炒人,大部份都係炒IT部門。以前IT有佢自己嘅director,依家俾人merge埋去business development。雖然國泰之前唔識得好好利用IT資源,但依家係唔珍惜IT對公司嘅重要性。佢地睇只睇住盆數為主,員工質素係其次。
傢下出面大把自稱係programmer,但質素真係唔多好。近排見過嘅candidate,basic concept都OK嘅。係有背過書啦,但一in個陣就見真章。問佢OO嘢,又唔係咁明咁。問佢關於collections同generics嘅野,我就好似講近火星文咁
呢間野好伏又仆街
寫高價引水魚再壓價
連最低價都無
裹面叫day choi果條八婆最仆街
返機場真係好撚西
食又貴車費又貴 放工約人難到傻
冇50k都唔考慮
做咗幾年都唔太明
考OO有鬼用咩,直頭黎考design pattern就見真章。
香港10個有7個用OO當Procedural programming language咁寫架啦。
咩野LANG係佢地眼中只不過係FUNCTION CALL,CALL黎CALL去,做到就得
其實除左OO, 香港有冇啲公司會玩Functional programming
事關我公司寫緊FP
又老實講
根本好多app/system都用唔到咁多ood
幾何會自己寫咁多野做inheritance
基本上都用哂啲built in class同interface
反正ood係寫啲handle business logic嘅helper class用得仲多
玩大量數同data嘅工一定係玩FP
lm
Fin tech 個啲會用多啲?
宜家做codec 個啲所以要用
見咁多次IT工都冇問技術野
你地好毒
乜野collection generic唔識喎
通常都係問你以前做乜同介紹份工要做乜多
咪係
次次都係憑吹講project

真正毒J先講自己識D咩Java, php,技術
數哂出來
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞