IT界討論區:(32) 又到fg入行季節

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
OO如何,如果OO差,寫app 極度唔suggest
轉咗電話未搞番telegram 聽日set好再打擾巴打你
OO差既 基本上唔建議寫任何code 除非有functional programming專長
有幾多公司真係要專functional programming
反而適當地混合用幾正
利申兩樣都識
我講緊既係完全無副作用 可以mapreduce既functional programming...
唔敢講識因為學校asm同proj先有用過
但到出黎實際番既intern pt就無再用過
其實你有咩底
你以為揸多啲會加多啲人工咩
識唔識java
唔敢講識因為學校asm同proj先有用過
但到出黎實際番既intern pt就無再用過
其實你有咩底
其實你FG 去到, show唔到實質project比人睇, 人地都估到你去到咩料
基本上job ads寫某樣requirement然後寫welcome fg 就係希望你有fg level既認識...所以唔駛擔心話自己會唔會唔meet佢個期望
大家都覆得好快...覆唔切...
係呀 所以我interview都淨係講我用咩lang黎做過咩
唔敢直接講我邊種叻/識
其實真係冇人會期望個FG識得幾深入
基本野問下都識答 有d project甚至功課似樣既睇下 解釋下自己點做
知你唔係free ride 或者只做present但啲code全部其他人寫就會請
最多咪蝕一兩個月糧俾你唔過試用
其實FG ,唔識最緊要講到有幾想做IT,
開個價唔太離地,一般都會收.
但有心理準備一開始做係難頂,因為佢D死人code幾十手
你main緊可能係上手再上手既FG既code
我有兩個大proj (一個fyp)
同可以試下搵番intern做過咩出黎

Btw多謝大家分享咁多經驗比我呢個fg
準備訓 聽日再追post!!!
最多咪蝕一兩個月糧俾你唔過試用
其實真係好少過唔到
不過你唔會成日寫壞code比D 阿頭針住,就真
run唔到都仲交出去?
其實關鍵睇你開幾多姐,
如果難請人,呢行柒野,一份空左3,4個月唔出奇.
你肯In 開價唔離地,一搬都會請
但你就一定要申定利係咩都唔識先
run唔到都仲交出去 咁緊係死得
意思係寫得肉酸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞