IT界討論區:(32) 又到fg入行季節

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
公司細到乜都冇
基本上都係有user要求乜就做乜先
冇急嘅request就做返啲project

啲project都係隨心做
我相信所有公司都會對人既quality有限制
唔會見到個一睇就知唔得既人入公司, 無論幾缺人手都好
唔計被screen走果班, 其實真係好難請到人
其實睇你點define毒撚
沈迷acg 油頭垢面 正常溝通都有困難係一種毒撚
鍾意自己一條友飲酒食煙唔鍾意social都係一種毒撚
請著個唔正常嘅返黎 分分鐘要幫埋佢執屎
唔請好過啦 叫公司俾大份啲糧我好過
你地個「人」係指有三年經左右嘅定係指fg先?

其實我覺得都係報紙亂吹奏呢行所以有好多人就咁上下啲course就嚟見 腦細見平就請 所以先搞到良莠不齊

同埋好多公司都唔想比resources train人 咁啲員工點變公司asset
教人=哂時間, 如果有條友要係你餵之下長大, 佢根本去到第間公司就即刻玩撚完啦
應該玩放置play但又唔好出術陰9佢, 做唔掂由佢自己負返責任, 佢係呢行玩唔玩到自己都會知
我暫時冇in過fg 但幾年經嗰啲都唔多正常
明明有唔少係SAP甚至係SA

至於你話resources其實間間公司都係咁上下
都一定係邊做邊學
邊會有人慢慢教
更多係自己研究完真係唔識先去問
教你嗰個senior自己啲野都未顧得掂啦好多時
冇錯
根本就算係coding practice 甚至係system design都冇必要教
一堆existing嘅source係到唔識自己睇
就算話乜學壞手勢
其實你有心做做多幾年就會自學到乜係比較好嘅寫法
因為壞手勢最終都係做撚死自己
有冇留意上面有巴打話連doc都唔比佢

都係個句 唔好連doc都唔比我就得
其實正正常常一個system/app應該唔需要doc都睇得明

除非你個system大到同micro service到就咁睇係冇個context係到

doc唯一有需要就係成個arch graph同啲business flow
好high level就夠
唔係個個都好似你地寫得咁整齊
勁人, 估計巴打應該係公開考試+gpa都唔錯同埋係正門狗
無記錯ap2係perm位黎, 巴打人生都算幾成功了
30k starting
水尾 50k
係香港份人工夠買到樓已經算幾成功了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞