[Switch] 八方旅人 Octopath Traveler 集中討論區

1001 回覆
27 Like 7 Dislike
場景技能都有分正道同邪道
正道唔會失敗, 唔會影響村好感度, 但睇Lv做人(商人就睇錢做人)
例如神官引導唔夠lv會招唔到某D NPC
邪道就唔關lv事不過會失敗, 失敗會扣好感度, 扣到0要去酒場回復返
另外有D道具係非賣品, 用商人買唔到一定要用盜賊偷
識玩梗係玩邪道+S/L大法
緊係玩全村好感度0
其實我唔明獵人做乜要周圍撩交打
計落隻game要五舊水
有d位好似要打低個npc 開路
已經網上訂咗
其實有冇人劍士起手可以升到25LV拎到最勁個把劍
我玩咗75分鍾先得3個人11LV 點升得切
做咩咁急拎最勁果把劍
有冇人speedrun拎哂8隻人仔
我拎住盜賊同獵人 隻怪6盾
儲boost
用弓第一招技break左佢 再用第2招弓技4下boost打佢500幾一次
角色專屬全體技
神官: 光魔法
學者: 火, 冰, 雷魔法
商人: 風魔法+傭兵(例: 海賊-斧全體)
劍士: 劍+千本槍
舞女: 暗魔法
藥師: 斧+全體毒藥粉(屬性視材料而定)
盜賊: 冇
獵人: 弓+魔物(魔物種類決定武器, 有全體攻擊魔物)

見到對面有4, 5隻小怪的話其實只要對症下藥用剋佢既武器破防, 就可以清得好快

巴打知唔知打怪跌果d素材點用?
應該係藥師用黎整藥用
啱啱又試左陣, 商人可以召喚既傭兵如下:
傭兵: $150 敵全體劍攻擊, 附加我方全體物防UP效果
山賊: $800 敵全體斧攻擊
舞女: $2500 敵全體短劍攻擊, 敵人有機會中異常狀態
神官: $10000 敵全體光屬性攻擊
古兵: $30000 敵全體劍攻擊(大)

平時用150蚊召傭兵抵玩
等於商人都有劍全體攻擊招 仲要唔駛消費SP
用錢就得
絲打 有冇打算玩多幾個角色,每一個都打d介紹
想買Eshop 但貴到仆街
我係巴
其實每個都玩過晒
個體驗版我玩左15hr以上
想買Eshop 但貴到仆街

有稅
成5舊幾
略略講下每個角色職業特色
神官: 全體回復魔法, 全體復活魔法火, 全體光屬魔法, 可以拉NPC入隊幫手打
學者: 全體攻擊魔法(火/冰/雷), 入戰鬥會睇穿全體敵人其中一個弱點, 亦都有技能可以開敵一人一個弱點
商人: 行路會隨機賺錢, 打怪可偷錢, 全體風魔法, 可用錢請傭兵攻擊, 可幫隊友補BP
劍士: 範圍劍, 千本槍(隨機敵人連擊槍技), 挑撥(引怪打自己), 可以幫低HP既隊友擋招
舞女: 攻擊, 魔攻Buff, 行動速度Buff, 全體暗魔法, 可誘惑NPC幫手打
藥師: 調藥(補血, 補SP, 補BP, 補狀態, 打屬性乜都有, 但要材料所以唔可以同神官比), 低SP單人復活術, 全體斧攻擊, 全體狀態盾
盜賊: 平時可偷NPC道具, 戰鬥中可偷道具, 出技可以吸HP或SP, 可以將自己一半SP分比隊友
獵人: 可以捉怪, 戰鬥中召怪幫手(有限次數), 全體弓攻擊
同埋學者好鬼型 真男人,有女埋身都唔so
下個post放開頭
會唔會好快有二手
好多人咩都唔理就買
又無中文見倒點陣圖放都放唔切

希望有中文啦 遲下都好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞