【颱風追擊】1804號熱帶氣旋 艾雲尼 EWINIAR(05W)

1001 回覆
54 Like 6 Dislike
有冇可能八號?

聽日一定八號
個個月都有八號

後日一定九號
次次打風都咁岩8號既
你會唔會本末倒置左d?
有人唔post d 錯資訊我會出聲?
個風咁醒目
希望佢儲氣 近岸大爆發
睇圖佢風眼唔夠實咁
STNR
喺group到答咗一次,不過既然你問到,我喺到再精簡講下

艾雲尼6號凌晨轉向西登陸雷州,個人認為係同2015年鯨魚意外偏西橫過海南島類似,主因係海南南部擋咗大氣低層嘅西南風,令LLCC少咗向東北嘅引導,加上高空東北風將對流切去西南面,LLCC向西飄時同強對流重疊返

而從大形勢睇,6號朝艾雲尼西面有高空反氣旋建立,令佢位處喺鞍形場之中打轉,到夜晚佢西面嘅高空反氣旋減弱,而佢東面同南面嘅脊場就重新引導令佢緩慢向東北移動

6號朝

6號晚
結果SMG 1230上左三號波先
其實香港風速夠上3號咩
又bin
洛克人
澳門氣象局於中午12時30分改掛3號風球,預料3號風球將在日間維持。在正午12時,熱帶風暴「艾雲尼」集結在澳門西南偏西約260公里,大致趨向廣東西岸。氣象局預測澳門風力將增強。

受艾雲尼外圍環流影響,澳門下午開始驟雨將變得頻密及雨勢有時頗大,間中有狂風雷暴。

氣象局呼籲,由於橋上風力間中達到強風程度及有陣風,呼籲駕駛人士注意行車安全,電單車駕駛者請使用西灣大橋電單車專道往返。
點解呢個風登陸左2次都仲未散哂?
因為無深入去內陸仲係近岸?

8號波=
持續風力達每小時63至117公里,陣風更可能超過每小時180公里
熱帶氣旋=
每小時63至87公里

假返正面吹香港其實係咪都有8號波

另外好似無咩資料詳細講沙地阿拉伯個風既?
個邊唔係應該更不利颱風

艾雲尼: 彈出彈入 打我丫笨
而家
長洲* 東南 29
大老山 南 24
塔門 東南偏東 24
赤柱 東南 21

交合考慮埋遲下雨帶刷數據?
點解呢個風登陸左2次都仲未散哂?
因為無深入去內陸仲係近岸?

8號波=
持續風力達每小時63至117公里,陣風更可能超過每小時180公里
熱帶氣旋=
每小時63至87公里

假返正面吹香港其實係咪都有8號波

另外好似無咩資料詳細講沙地阿拉伯個風既?
個邊唔係應該更不利颱風

擦下邊姐都未算係登陸
短時間內上3號啫係點?
1240? 1250? 純粹好奇
諗起當年約克停滯儲氣之後轉北中出我
唔差左bin埋洛克
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞