執咗個Playlist,入嚟聽吓香港有乜新歌 (2018年18週) - 狂賀RubberBand登榜首

93 回覆
39 Like 7 Dislike
因為香港人已經唔睇《勁歌金曲》、少聽咗收音機、旺角CD街舖已滅絶,所以小弟執個playlist方便大家知道香港有乜新歌,礙於私人時間有限,只可以跟住903排行榜去執出嚟,希望大家上住連登都可以支持廣東歌:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLKXvY9gpxoBMDhzKYQB6dnvsyKscGNtdq

2018年18週上榜歌曲頭五位
城市當代配樂團 / RubberBand
Yeah / 林二汶
Run Away / 陳蕾
荒原 / 盧凱彤
冇得解 / 劉浩龍
(未有youtube video)

最新上榜歌 (每週更新):
https://www.youtube.com/playlist?list=PLKXvY9gpxoBNkimZL5Ind2vvKq4-4mJXA
冇得解 / 劉浩龍
張敬軒 / 天才兒童1985
Face It Don't Run / 謝芊彤 謝芊蕾
小肥 / 你明日回來

有冇邊首歌你哋覺得有驚喜呢?

呢個計劃繼續與否視乎大家反應,小弟希望盡小小力守護粵語文化,同埋俾大家知道仲有本土音樂人努力緊。如果大家對歌曲或本計劃有任何意見,歡迎留言討論。(暫時做住youtube playlist先,未研究點整聽歌app playlist,btw 邊個app多人用又多廣東歌?)

上個Post: https://lihkg.com/thread/650771/page/1

※回覆勿quote全帖※
2018年01週上榜歌曲 (回帶)
https://www.youtube.com/playlist?list=PLKXvY9gpxoBOCj-0a_1QO7gO6DiRTmQkz

無限Loop (2018年精選,持續更新)
https://www.youtube.com/playlist?list=PLKXvY9gpxoBO6xZm7Vm9z7EMx8Hp1Ztis

點樣先入選?憑我直覺認為大眾接受到,而編曲唔太公廁嘅流行曲 (真係憑直覺)
無加連登公敵

Playlist 排序:
輕快 -> 柔和 -> 快
Q&A:
點解唔開喺音樂台?
音樂台嘅人自己識搵歌聽,一首歌要成為hit 歌或金曲,一定要獲大眾認識,即係靠大家

點解跟903?
903頒獎禮算係仲有noise,唔通跟TVB咩?當然一定有滄海遺珠冇上903流行榜,但起碼聽多咗歌先

有冇串流App playlist?
暫時無,香港聽眾喺串流App上好似分到好散

串流App都有新歌推介喎,呢個計劃有咩用?
串流App新歌好雜,我自己試過聽聽下要熄機
AGA 無期
冇得解好撚難聽...
利申:對佢個人冇任何反感,純粹覺得首歌真係唔掂
第十三週冠軍歌,加返入無限loop playlist 先
唔知點解一上榜就第5..
點解唔見Week 2-16 啲playlists?

同埋巴打你係幾時正式開始搞?好有心
上星期先開始搞ja, 所以下星期先回帶返第2週

多謝支持呀,我諗緊好唔好爆post先開新post
支持

連登娛樂臺好難爆post 太多人只求爆炸性
上903咋嘛,903不嬲有時發神經
其實由肥婆第一屆開始已經夾硬煲死梅姐開始,叱吒已經係一個笑話
只不過比起另外兩台個頒獎禮都仲叫搞得有返咁上下有啲話題性
其實鳩鳩柒個榜呢兩年其實幾好,有時都幾支持啲獨立音樂單位,只不過個頒獎禮柒到

唉乜都係錢,香港就係咁
又唔可以咁講,有邊個地方樂壇唔使靠錢撐起先
當然
不過香港真係特別市儈、功利、勢利、惟利是圖
其實呢啲全部都唔係問題。
香港人永遠睇外國樂壇就覺得人地點好啲音樂點多元化,香港就一味利字行頭商業決定大於一切,根本全世界都係咁㗎啦,只不過人地個market大受眾多咪百花齊放囉。現實當前冇人可以清高到唔使開飯,咁但係人地啲語言多人講啲歌多人聽,個市場咪養得起唔同音樂人囉
廣東歌真係靠香港頂住,無埋就無.........
曾幾何時,天時地利人和相合,廣東歌可以衝出世界
而家雖然唔得,但係都要頂住,可惜就係往往都係有利益因素勾結控制,唉我都係好消極悲觀,尤其是我心之所向的金曲、粵曲、粵劇,個市場.....
而家真係有廣東歌就要支持
同意
支持
廣東歌嘅前景確係令人心灰,問題係唱片公司都冇諗辦法突破框框去宣傳
唔止宣傳問題,佢地仲要嚴重同時代脫節,以為樂迷聽歌口味十年如一日 結果好容易就俾新一代覺得老土,睇下而家個苦情俠就係最佳例子
其實最悲哀係啲唱片公司唔係完全冇budget,而係啲錢成日用錯地方,明明手頭上資源好好利用可以做得出更多人鍾意嘅音樂出黎,但班老屎忽就食古不化固步自封,啲marketing真係做得好差
此其一,啲marketing唔對位

其二,其實真係多咗好多香港人本身都愈嚟愈唔多聽廣東歌(好大一部分係因為支那人)
搞到要迎合呢樣嗰樣,最好無咗焦點

其三,無人入行
實情就係香港人一直以黎都有樣好on9而又根深蒂固嘅諗法,就係自己地方嘅嘢永遠都俾唔上人地 以前就歐美,近少少就日韓,而家仲衰,迷埋曬啲蝗嘢
至於冇人入行,其實都係其他因素綜合起黎導致嘅姐,呢個我相信係果多於因
呢個我覺得就係關乎歷史問題

借來的地方、借來的時間,以前已經一路無人教香港歷史,無本土意識,總係覺得人哋好嘢過自己,主要係因為本土意識都係唔夠強,一路都無變過其實,而家就已經畀人侵略埋

好似廣東歌、港產片,我隨便問下都幾個朋友話老土
創意的確要繼續推動,但係呢個環境孕唔孕育到創意?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞