執咗個Playlist,入嚟聽吓香港有乜新歌 (2018年18週) - 狂賀RubberBand登榜首

93 回覆
39 Like 7 Dislike
返工前推
首 Yeah 有啲煩 .....
agger,荒原正好多
雖然我撐903多d, 但都可以適量加d rthk嘅
因為903有時會鳩ban d好歌 或者唔好成績
eg前年aga首孤雛 極高質都上唔到榜

回正題:見到ching個名都唔想聽,佢上一plug已經好垃圾 唔知點解成日有高位
997就不了,個榜公廁嚟
知唔知佢哋鳩到連胡慧沖都有得上榜
快樂泰度
係,佢地個榜係雜,但我覺得咁樣起碼好過903永遠淨係上啲大公司主流歌手嘅歌喎
講咩廣東歌沒落吖 只要有返好曲好詞好歌手
一定可以做返起
你睇吓aga, 雖然唱功一般,樣又唔係靚
但就作咁多好曲出嚟 加上有特色
咪一樣撈得起 依家仲越嚟越紅添

依家只係音樂人沒落 作唔到好歌 兩位填詞大師都減晒產 淨返D垃圾陳詠謙(aka會員 暴走疏乎厘)
其實就算全球化,都唔代表發掘唔到d冷門嘅外語歌做改編
紅嗰d歌就緊係唔好改啦
但好多外國hit歌 都唔夾廣東歌
反而個pool咁大實搵到d曲啱改做港式曲式
所以可以搵多d英文 日韓歌做改編
最重要夠冷門保持新鮮感
起碼維持返好旋律嘅比重先 當然我唔係鼓勵改編歌 只係唔想依家連首K歌loop下都難
講真成日鬧K歌,但根本以前最紅嘅歌都一樣係K歌嚟 只要依家唔一定做情歌咪得 (主要有人話題材太單調 我都同意)
好心分手,明年今日,霧之戀,小城大事,有邊首唔K?
D學廣東話嘅人咪又係聽呢D, 唔通佢哋會聽d冷門嘢咩
依家嘅問題唔係K歌泛濫 而係K歌以至其他類型嘅歌質素都唔夠 更加唔好話要出海外

大把星馬中台人仲唱緊 吻下來 豁出去 啦,講咩K歌泛濫 真係弱智
近年有D咩又紅又有質素嘅K歌?
上年我淨係覺得C3PO, 再數落去已經係tonick, 但詞同唱垃圾就真嘅,曲嘅話 一年點都要有幾首呢d歌
當然仲有3am啦 所以話aga呢個新星keep到好作品嘅話真係遲早全港都識佢

認真,依家鬼佬樂壇最紅嘅歌 不外乎rap, band, 好輕快或者好撚嘈嗰d音樂 呢d真係好聽咩 當然唔係話批評,只係想講每個地方都唔同曲式
依家泰文歌/越南文歌 好hit嗰d旋律咪又係好撚k, 根本冇分別

講多兩句,有903嘅存在,就代表你幾唔pop幾唔K, 都一樣有得生存
睇下rb, sm, at17, 農夫 呢d 本身弱勢都比佢哋播到強勢
lil ashes, 達明一派,lmf嗰d 咁另類呢d佢哋都肯播 仲要播到攞獎

再唔係就997, 佢哋係雞榜/公廁榜,有錢就上得/有d歌唔使錢都可以上一兩個禮拜
當然997影響力真係低,但想響下朵上下榜都可以搵佢哋

反而tvb先係最危害樂壇,依家K歌最大問題係罐頭,佢首首都倒模越難越愛呢d模式,真係好低質好厭倦,仲要只比自己友上榜 其他台都有小圈子但程度差太遠,佢唔係你d人直頭上都唔比上
吓,lil ashes, gdjyb都有得上
雨傘歌都有得上喎,我哋真係聽緊同一個台?
你講嗰個情況似rthk多d
支持
btw你可以參考下CM共和磅(ig有)
或者直接上coolmusic forum
新歌好齊
原來cool music已經玩緊ig
荒原好正,但歌正marketing差
playlist打埋出嚟好D
可唔可以加埋忍同埋一二三·三二一入去?( 定係你覺得太公廁
我覺得好好聽 暫時係全年嘅top ten
其實cm好多嘢都做得唔錯,但係咁多年黎都係小圈子冇人理受眾極少
如果成套嘢搬過黎連登做應該會多好多人留意廣東歌
打埋出嚟,workload大咗,要衡量做唔做到

未追到你講嘅歌,我淨係聽咗第1、17、18週嘅歌
哦~林欣彤首忍, 記得喇
幾好丫
巴打感言

其實單論四台,最先比較有影響力始終都係香港電台同CCTVB
無奈中文金曲自己愈做愈柒
CCTVB更加係垃圾中垃圾,全方位禍港殃民,不贅

後尾到傷孽賤臺全面改革、玩原創歌想突破,但係其實變相否定改編歌,亦都係標籤、捧星元兇 所以終生不忘第一屆玩鳩梅姐,因為佢要捧Sally、憶蓮
但係而家唯獨903叫做有返啲公信力,雖然都係DJ話事,而老實講某啲DJ大家都知咩事

最後先係新城太公分豬肉

=
你講好曲好詞,其實一路都有,不過唔多囉......主流都重係強情歌,唉
但係如果唔係好歌手唱,就更加嘥料

曲一定會好過詞,呢個唔需要質疑
多種曲風都重可以並存,雖然都係以K歌為主流

詞就真係青黃不接喇,唉香港人都唔撚重視中文、粵語,甚至以鄙視中文、粵語為榮,唔會搞得好架喇,算吧啦唉

歌手,其實都係唔多,女歌手目前除咗 AGA(其實都幾靚呀我覺得 )、Gin Lee 重叫做頂到兩嘴之外,其餘都好黯淡

而家係搞到有錢都搞唔起
工作忙到冇時間推post 同埋參與討論

佢終於等到一首hit歌
謝安琪巴打嗰個comment:

而家鬼佬樂壇最紅嘅歌,的確又係好多 hip hop, disco , house .... 好嘈,但係佢哋好多戶外 gig 都係狂播呢啲
先撇開歌手歌曲質素,香港系統性問題係

1. TVB自2009同四大唱片公司反面,當年大眾係睇TVB 被動接收音樂資訊嘅,所以2009起產生音樂資訊近9年嘅斷層
2. TVB想建立自家勢力壟斷音樂市場,推星夢歌唱比賽,想捧嘅捧唔起專出罐頭歌,其他有實力嘅又唔捧,結果扼殺星夢頭3代有潛質嘅人
3. 近年香港人唔睇TVB、唔睇勁歌金曲,因為冇歌星可睇;後生嘅轉移去其他網上平台(facebook, youtube, 串流app, 大陸app),但唱片公司滲透度極差
4. 支那
好記得當年Twins啱啱出道,喺勁歌打側手翻唱《明愛暗戀補習社》,嗰時仲有年輕觀眾睇勁歌
悶悶哋開下張playlist聽下先
yeah 同很堅強係迎期最煩既歌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞