執咗個Playlist,入嚟聽吓香港有乜新歌 (2018年18週) - 狂賀RubberBand登榜首

93 回覆
39 Like 7 Dislike
G持
推下post先
真心要廣東話唔死
就要靠廣東歌
多謝樓上兩位支持廣東歌
我都開咗個post推介今年第一季十首我覺得正嘅廣東歌,入黎討論下
https://lihkg.com/thread/661699/page/1
大台D劇集歌係各大音樂平台都好hit... 所以大台都仲係有用嘅
有人曾經講過依家仲好過80/90年代
因為多左好多唔同類型嘅音樂同歌手 我認同呢一點
我覺得依家個問題係落係傳唱度問題 而家已經去唔返00後個種 幾乎所有有少少名氣嘅歌手派台歌都識唱
但依家就算係容祖兒 陳奕迅都係格硬播上去 為拎獎咁樣 完全冇當年氣勢
上一排好紅嘅 方皓文 陳柏宇 其實都已經出道十年 而新人方面 phil aga gin lee 鄧小巧 許廷鏗 係環球 sony 寰亞
都開始有交替接棒
而蛋記 新人好霉 許靖韻 陳凱彤 基本上冇人識咁濟
支持廣東歌
陳蕾最近幾首歌好正好勵志
要揀十首真係好難揀
以前嘅歌真係hit到人人都知、週街播

講緊係陳奕迅十面埋伏嘅年代
電訊商仲用周杰倫「回到過去」做廣告日播夜播
陳蕾啲歌咁高質都上唔到榜首
細公司冇計啦
btw巴打下週開始不如試下share自己鍾意嘅幾首上黎,好過淨係copy 903新上榜同頭五位,咁樣冇乜意思
無限loop包咗我鍾意嗰幾首
同埋無幾多人care我鍾意邊幾首,I m nothing
反而903頭五位先係公信力
903有名你叫商業電台,頭五位只不過係俾得最多著數個台/班DJ,何來有公信力
我更加無公信力啦,最緊要有人聽playlist, 聽眾自己judge啦

喇,假設開post標題係「我最喜愛嘅5首歌」,真係wfc,開一星期第二星期唔洗開

我鍾意嗰啲擺咗上「無限loop」playlist
其實我都想喺「無限loop」抽啲好歌評論下,有時間就會做

註:playlist 現在只base on 我聽過嘅第1、17、18週嘅歌
https://www.youtube.com/watch?v=I2rCFfh50N0
per se wonderline
見到咁多正野係youtube都冇咩hitrate
好sad
咁,始終中文歌還中文歌,外語歌還外語歌,分開都好合理嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞