執咗個Playlist,入嚟聽吓香港有乜新歌? (2018年17週)

93 回覆
49 Like 6 Dislike
因為香港人已經唔睇《勁歌金曲》、少聽咗收音機、旺角CD街舖已滅絶,所以小弟第一次特登執個playlist方便大家知道香港有乜新歌,礙於私人時間有限,只可以跟住903歌曲排行榜去執出嚟,希望大家每個星期上住連登都可以聽歌:

https://www.youtube.com/playlist?list=PLKXvY9gpxoBOicMeP1tGDsvZ8M6-_04lt

2018年17週上榜歌曲頭五位
演員的自我修養 / 許廷鏗
橙海 / Supper Moment
城市當代配樂團/ RubberBand
Yeah / 林二汶
理想家 / 盧冠廷

有冇邊首歌你哋覺得有驚喜呢?

呢個計劃繼續與否視乎大家反應,小弟希望盡小小力守護粵語文化,同埋俾大家知道仲有本土音樂人喺努力緊。如果大家對歌曲或本計劃有任何意見,歡迎留言討論。(暫時做住youtube playlist先,未研究點整聽歌app playlist,btw 邊個app多人用又多廣東歌?)

※回覆勿quote全帖※
G持
我自己幾鍾意「演員的自我修養 / 許廷鏗」嘅英倫風,令我諗起Radiohead "High and Dry"
「城市當代配樂團/ RubberBand」有啲Gospel 感
如果頒叱吒男歌手獎俾 盧冠廷,盧冠廷會唔會攞獎呢?
多謝
太夜無人聽歌
希望樓主可以keep住做,費事到年尾啲頒獎禮又有人走出嚟話一首都未聽過,廣東歌已死呢啲說話
支持
真係聽少左好多廣東歌
加油 keep住做
其實連登有呢D都好
以前都成日上cm論壇睇下有咩新派台歌
兩者有關係咩 班人要認叻覺得自己未聽過好威威
支持樓主
留名聽歌
其實要聽廣東話新歌 求奇開個串流app都有乜乜本地新歌嗰類…
覺得執個903榜playlist出嚟意義不大,
尤其903近年都越嚟越冇公信力
所以寧願睇樓主每個星期揀自己心水出嚟講
電台plug d歌9成唔岩聽,
廣東歌新歌好似賣少見少,
我聽黎聽去都係聽舊歌
我用開spotify,開本地新歌playlist聽,啲歌好雜到即刻熄,你用開咩app聽
903 playlist,除咗一兩首叫唔啱口味,起碼我無即刻熄

係,用903係有限制(例如同DJ friend啲易上位),如果你聽到有乜滄海遺珠,歡迎貼上嚟

我會盡量講心水,但視野有限,大家有咩心水都可以傾
試下聽,我係前排病咗長期留喺屋企先開903,一開之下發覺原來仲有有心人製作好歌,所以產生搞呢個計劃嘅念頭,我覺得用心製作而冇人知,好浪費

前排好歌有鄧小巧《和好》
幫你推一推
返工推一推
樓主好有心,聽完你個playlist,
可能我口味較偏,暫時只係得林二汶同盧冠廷岩聽

另外,樓主有冇聽過胡琳 4月份出個隻新碟?D歌唔錯 (好似Youtube未有MV)(apple music, spotify 都未有)
林二汶同盧冠廷都高質呀

冇聽過胡琳隻新碟呀,但出咗碟都未有youtube, apple music, spotify,係咪KKBox拎咗獨家? (9估)

Spotify 都冇晒謝安琪Kontinue
冇用Kkbox,
我係MOOV聽,發現聽廣東歌Apple music /Spotify 真係唔掂,除左個UI 好用既
食飯推
許廷鏗果首一出已經幾鐘意
其他幾首冇聽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞