執咗個Playlist,入嚟聽吓香港有乜新歌 (2018年18週) - 狂賀RubberBand登榜首

93 回覆
39 Like 7 Dislike
而家都有,不過個節目已經變質
身為香港大台,卻沒有盡大台的責任
葉巧琳嘅殘渣都不錯
很堅強很堅強很堅強很堅強
大台要壟斷,我懷疑可以用反競爭法告佢
聽返其他歌反洗腦,近幾日幾鍾意Face It Don't Run (謝芊彤 謝芊蕾),但未有MV
有冇巴打可以幫手研究下其他海外廣東話人上咩forum多? 例如馬來西亞、加拿大
根本就只係廣東歌質素下降

十幾年前嗰堆k歌不知幾紅

到而家我都仲聽緊
Robynn & Kendy - 《世界對我們》
https://youtu.be/JmoUGB5Xwik
曲:林家謙 / Robynn & Kendy
詞:藍奕邦
編:周錫漢 / 黃兆銘
監:周錫漢

啱啱認真聽發現編曲勁高質喎

和音入intro
懷疑用真大提琴做配樂
鼓又有一種好開闊嘅感覺,同絃樂夾得好好
我舅父細個聽譚詠麟,依家仲聽緊譚詠麟,佢冇轉聽陳奕迅,唔通陳奕迅唔高質?
舊歌陪住自己成長,連繫回憶,所以聽返同一堆歌唔出奇嘅

我覺得依家嘅歌手曲風connect唔到後生
未來紀念館都正,intro好有80s味道
明顯係向80s致敬,唔止intro,bass鼓聲都係,電結他solo係行major scale好80s

但成首歌一啲都唔老土
好想佢地快啲出碟 佢地呢兩年幾首歌都高質到不得了
邊個會肯mark ap
btw其實可以喺呢邊開各大流行榜討論
好旋律真係有,不過有部份係浪費
eg坤狗 百姓
根本比錯人唱
903原創歌真係玩死人 搞到呀mark都要致敬 (當然無可否認佢真係作曲之神 太多經典作) 仲有陳輝揚 都冇晒作品
填詞問題都係嘅 夕爺阿Y又淡出
已經冇個劃時代嘅神手接班
兩樣邊樣衰落d真係好難講

903問題係ban咗你就好難翻身 eg關心妍 星夢系
tvb濫用公信力 玩殘自己 以前樂壇最大嗰3個獎都係tvb嗰3個,最男,最女,金曲金,依家wfc晒
rthk就太怕自己失去公信力 搞到太保守
903相對最好但近年都開始hea, 17年仲為咗唔overrun 趕收工 以前絕對唔會圈人
當電台都冇咩心機玩嗰陣
其實都幾惡搞
我就覺得冇咩錢,唱片公司依家都唔肯放好多資源做歌啦 ,除咗juno, 呢個真心讚,所以希望kay入juno公司可以玩鋪勁嘅
冇錯,佢哋文化嚟 所以又冇理由judge佢哋嘅
我主要都係覺得廣東話個地位都愈嚟愈低,做乜春都係徒然
但的確依家係少咗好多高質K歌
就算cm d人咁瘋狂都係咁話

以前903 閒閒哋一隻十大都播200幾次
依家跨到有年至尊都係得130次
留名
如果香港樂壇,香港電影,香港娛樂圈做得起,邊個可以打得死廣東話
呢d嘢真係相輔相成
所以一定要有大水喉
要反洗腦
ViuTV 又唔爭氣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞