各位工程界大佬請入 (Arup WSP 俊和 新輝)

261 回覆
5 Like 108 Dislike
新輝15 個月糧
贏撚晒

如果係的話,真係車尾燈都見唔到
講錢就梗係新輝
不過我想問你身體好唔好

都幾捱得,比較辛苦既搬運工都做過,做咩咁問
買定份危疾先入去囉 冇事既

咁撚嚴重
其實不如你問下自己究竟條路想點行啦,大個仔嫁啦

又真,不過我係想知多啲兩間公司既文化同工作性質,等自己唔好有誤會
其實兩間入左都唔會後悔,兩間都唔差
我真係好認真咁講,你家下是但入一間都得

巴打做緊main con定consultant,於係已上client
前兩個都有做過,依家main

想問下consultant轉落main con會唔會好辛苦
我答你會,你係咪想即刻做contractor
答你唔會,你係咪想做完consultant先再轉?
但其實兩邊有各自既辛苦同開心,睇自己性格,你真係可以兩邊試下先,你依家是但簡一邊都唔會有事,你話依家一間arup一間俊和就話姐

Intern做過main con,覺得自己都ok,係未做過consultant 所以淆淆地
我覺得新輝真係幾CHUR 睇你屋企環境同等唔等錢洗啦
用健康時間換人工睇你點諗姐
ARUP真心會輕鬆D 不過如果想搵錢就唔會係佢啦
Arup都仲會輕鬆啲

未見過有人話新輝chur喎
有無detail
贏撚晒

如果係的話,真係車尾燈都見唔到
講錢就梗係新輝
不過我想問你身體好唔好

都幾捱得,比較辛苦既搬運工都做過,做咩咁問
買定份危疾先入去囉 冇事既

咁撚嚴重
我覺得新輝真係幾CHUR 睇你屋企環境同等唔等錢洗啦
用健康時間換人工睇你點諗姐
ARUP真心會輕鬆D 不過如果想搵錢就唔會係佢啦

巴打講既野好似同其他巴打講既野相反咁既
有冇人工比較下?
我估要睇TEAM 不過我識入ARUP既兩個都係師姐
咁咪試下,其實我覺得無乜野,兩樣chur既性質唔同姐
做做下就乜都覺得其實差唔多
人生最後悔就係做左工程呢行
新輝我有兩個朋友返過 有一個第一日就比人屌
依家佢都好慘 可能我識D人奇怪掛
另一個都正常 反正佢住沙頭角都頂得順有咩頂唔住

(皇家佬心諗爭咩啊撈埋做瀨尿牛丸啦)
呢樣真...
咁點得嫁 建設香港好尚嫁 點可以同地盤佬一樣呢
仲廢過地盤佬 至少人地真係識落手 你係度做緊乜你知唔知你點同屋企人講你做緊咩
其實不如你問下自己究竟條路想點行啦,大個仔嫁啦

又真,不過我係想知多啲兩間公司既文化同工作性質,等自己唔好有誤會
我撐你呀 Arup個logo咁型
Post上fb/ig 個人都飄飄然d
岩呀,做新輝俾人當地盤佬

無所謂,我都爛佬一條

巴打睇來好憎consultant
Wsp有無話邊team?
傻閪先會fg做mc
仲要BS
做埋D戇鳩野
傻閪先會fg做mc
仲要BS
做埋D戇鳩野

點解咁講

做電,P&B
你intern mc果陣做左D乜
傻閪先會fg做mc
仲要BS
做埋D戇鳩野

點解咁講
你intern mc果陣做左D乜

做下inspection 夾下CSD 計少少數 做下submission
知唔知ELl果邊點?

做電,P&B
知唔知ELl果邊點?

咩點
點會呢
我入左公營機構等時間過啦
成日聽hkie啲人都係咁講嘅

我撐你呀 Arup個logo咁型
Post上fb/ig 個人都飄飄然d
岩呀,做新輝俾人當地盤佬

無所謂,我都爛佬一條

巴打睇來好憎consultant
點會呢
我入左公營機構等時間過啦
成日聽hkie啲人都係咁講嘅

原來係啊sir來
巴打我之前係金門入邊到做見識哂全部閪人
工程師同大個班人做野冇溝通 不停咁重覆翻手又翻手
只要你唔係科文或姐同大佬有關係 當你無論請Al定係Sl
睇專科又好入醫院都好 都係射波
而且仲會扣你花紅
如果有朋友想入都叫佢十思
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞