各位工程界大佬請入 (Arup WSP 俊和 新輝)

261 回覆
5 Like 108 Dislike
由GradE post 已經開始留意你
睇你講既野 似係FG多過真係有實際工作經驗
Chart llm咩
咁鐘意Chart咪入Arup
入完唔好後悔

唔chart好難上到ABSM BSM位
on9?
唔chart都做到PM啦
其實你又未出黎做,講到看透哂呢行咁,又已經有左答案,咁點解唔入Arup姐
因為入左會後悔

巴打宜家做緊main con?
兩樣都做過
由GradE post 已經開始留意你
睇你講既野 似係FG多過真係有實際工作經驗

想問下呢位巴打對於新輝同arup又點睇
Arup or 新輝
Job Nature 完全唔同
Contractor: 畫&夾CSD/CBWD, 做Coordination 同十仔夾野,行地盤睇進度出報告
Consultant: 睇例做Design ,計Cooling Load, Duct Size等等, 而Arup 有Draftsman 幫手畫圖
新輝15個月糧,甚少炒人,樓市唔冧都可以穏定做過世
Arup14個月糧,無Job 就通常先炒MEP人cut cost, 佢地人工佔成本好大比例
憎地盤環境日曬雨淋吸塵流汗比蚊咬行樓梯,then Arup
憎OT, then Sanfield
你鐘意點講咪點講
咁都唔代表無野學
私人盤變化比公屋盤果D大好多
做housing job對得d呀sir多都驚自己智商比佢地拖低
想做顧問
Arup>WSP

想做大判
新輝>俊和
Arup or 新輝
Job Nature 完全唔同
Contractor: 畫&夾CSD/CBWD, 做Coordination 同十仔夾野,行地盤睇進度出報告
Consultant: 睇例做Design ,計Cooling Load, Duct Size等等, 而Arup 有Draftsman 幫手畫圖
新輝15個月糧,甚少炒人,樓市唔冧都可以穏定做過世
Arup14個月糧,無Job 就通常先炒MEP人cut cost, 佢地人工佔成本好大比例
憎地盤環境日曬雨淋吸塵流汗比蚊咬行樓梯,then Arup
憎OT, then Sanfield

多謝巴打詳細既解釋
唉 housing 果d係咁架啦
文化黎
其實你都一心想學design考牌為後路,咁你咪揀arup囉
你自己都知新輝Chart唔到
睇下自己想要乜好過啦
housing啲所謂阿sir攞住個hd就入得,將就下啦。
其實你都一心想學design考牌為後路,咁你咪揀arup囉
你自己都知新輝Chart唔到
睇下自己想要乜好過啦

新輝係好做亦都好穩定,不過一世地盤佬食豬扒,最撚恐怖係你會慢慢降低要求,最後會見到長頭髮就扯旗
做Arup,返工有苦自己知,但係你chart到成個社會地位會高左少少,食啲女會正常好多
WSP就真係比狗做嘅,所以人來人往
俊和就好多內部人事問題,無咩做無咩學咁
我係工程佬,但係依幾間公司見完都唔請,仲話唔岩經驗,依家做緊紅企client
Arup/WSP la, consultant 一定係做到PK, 最緊要行scheme, 唔行就好似我甘,成10年才charter到,中間我重要PT 讀Degree and Master
Arup/WSP la, consultant 一定係做到PK, 最緊要行scheme, 唔行就好似我甘,成10年才charter到,中間我重要PT 讀Degree and Master

四間都有scheme A行

四間都有scheme A行

不過consultant係易chart啲
想全面就入大判,想專精風火水電一樣就入con9tant同機電subcon
arup專出垃圾,無論係人定係圖
撚圖撚數就consultant;撚判頭就係main con

兩樣野都係技巧野,有形同無形咁分別
可能覺得出完個working drawing,就一切搞掂
細佬我讀BS,來緊畢業,咁就有以下offer
Arup
WSP
俊和
新輝

想請教各路英雄點揀好,唔想行錯路
Arup/新輝
arup專出垃圾,無論係人定係圖

點解既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞