[少年監獄] 感受沙咀 奴教外傳,之後的一年

284 回覆
211 Like 3 Dislike
和其他年輕人一樣,那個困擾就是,自己的未來,應該點走呢?

點解,好似每個人一畢業,每個新鮮人搵嘅工,最終目的都是為咗實現置業,買車買樓之類。

就好似,如果我都唔緊做,就會被人拋離變得無人要一般。

雖然我都有好不容易重拾起的目標,但要實現的話,似乎不能一步登天。

我開始發覺,似乎所有人最後追求的,都只是同一樣嘢而已。就係有一個自己可以住的地方。

但偏偏,在香港,要擁有一個自己的地方,所需的金額與難度,你和我都一定相當清楚。

明明是簡單的東西,卻是最難擁有的。

明明是理所當然,卻變得難能登天。

就好似你宜家唔返工,唔競爭,二十年後的你就會流離失所一樣。

當然,呢一層,真的諗遠咗了。

經歷過沙咀的我,一早知道,只有在監獄,你才會預知到未來。

但活在自由世界的話,未來,就不會一定是一定的。

縱使一片迷茫,充滿變數,但我呢個年紀,就是要摸索,就是要冒險,就是要嘗試吧?

所以臨近畢業,我終於下定了決心。

一於走得自由啲。

亦因此,心裡的陰影又趁機重新浮上心頭了。哈哈。
而之後的事,你哋都知啦。

靠著寫故,總算,我走出這片陰影了。

亦因為呢個故事,呢本書,我更加認識了很多很多我意想不到的人,了解了更加多有意思的東西。 甚至連立法會議員都聯絡了我,想我幫忙爭取“囚權”。

囚權,就是囚犯應有的權利。

明白事理,有基本常識的人都知,香港是講人權的,若然唔講人權,那麼所有的法律都只是白紙一張。

亦因為有法律,所以香港才會是我們熱愛的香港,因為講求人權的香港法律,的確保障了我們很多的自由。

當然,若然犯法的話,法律的力量就會奪取你人身自由。

但這不代表可以奪走你的生命自由。

暴力是錯的。

羞辱,辱罵是不該的。

甚至折磨,更加是殘酷的。

這是國際公認不能的, 亦是人權的基本.

但這一切,都會發生在沙咀入面。

原來沙咀,錯得很離譜呢。

“面對不對的事,就要反抗力拒之,否則它便會蠶食你所認知的對,最後是非顛倒,人面全非”

我好開心,原來出面竟有人會關心我哋呢群階下囚,有人還會堅持,誓守世上的良知。

或許,年輕的我們,都曾有日想象自己可以改變個世界,讓其更加美好吧?

我都好想盡自己一份力,讓這大嶼山的一處黑暗,從此消失。

然後,

在各方面都好似要起飛,重新開始的時候,

媽媽佢中風了。
加油呀肥衡

睇睇下突然轉sad
肥衡 媽媽安好嗎
放假都要同佢報行蹤?
某程度只係轉左個大倉
無自由呢一點係果段時期無變過
應該寫多一篇就無啦.

多謝大家一直支持到宜家.

呢本書亦係因為大家的厚愛才得以出世.

雖然第二本,第三本可能沒有下文(出版社都要睇銷量搵食, 比想象中迴響細.)

但有你們這班良心讀者的認可, 我這些日子寫的, 想的,就不會白費了.

以下是一些囚權的關注組織和人物, 若大家得閒, 有興趣關注, 了解一下關於囚權的爭取進展和資訊, 大家不妨kick入去睇睇,或者follow.

最先爭取囚權的立法會議員, 邵家臻, 張超雄.

https://www.facebook.com/bottleshiukachun/
https://www.facebook.com/fernandochiuhungcheung/

青少年囚犯人權關注組
https://www.facebook.com/%E9%9D%92%E5%B0%91%E5%B9%B4%E5%9B%9A%E7%8A%AF%E4%BA%BA%E6%AC%8A%E9%97%9C%E6%B3%A8%E7%B5%84-314607118950784/
LM
肥衡媽咪
媽媽
其實我唔太明,對也係沙咀入面,每一日都係咁難捱,反而激發到每日點樣面對o既意志。反而出到黎一放鬆,個人就會變得想逃避,想揾直口去跳入comfort zone.
難挨嘅日子,同害怕被人折磨的日子,係兩回事

唔係話俾人打,俾人逼,你先會覺醒發生改變,最關鍵都係睇你自己心靈上嘅覺悟。
再講,跳出comfort zone都唔會靠呢啲啦

又打又殺咁
肥衡媽咪
原來偷偷地出咗豐力樓篇
肥衡文字好有感染力
衡媽媽
完未?
加油呀,快D出文
最後一篇啦今日,

咁啱今日母親節, 食飯前, 出埋佢, 同你地講個母親節快樂吧
中風 , 是一種看似遙遠的疾病。

其實不論年齡,性別,只要你血管差,身體差,日常飲食重口味,肥胖等等, 都會有機會中風。

媽媽的中風,發生得突然,而且來得很早。

四十五歲的她,那一晚變得半身不遂。

我驚慌地擱置了一切,喊了成晚,才醒悟起有些東西真的在流逝著,倒數著。

有些東西就是不會等你。

人就是奇怪呢,總是在出事的時候,才會突然變成那方面的專家。

中風是什麼?

簡單啲講就是你的身體差,情緒波幅大,搞到腦部爆血管或者腦缺氧,整死了控制身體的腦細胞或者神經,於是出現半身不遂,口齒不清,控制唔到身體等等等等身體異常的問題。

而中風後的病人,最需要的就是盡快企返起身,做康復治療。

因為這樣才有助腦細胞再生,手腳回復。

理論上,中風後的半年,是黃金康復期,在這康復期內能康復幾多,就是幾多,甚至在中風後的第二日,若然情況許可,都可以立即進行康復運動了。

但係,這是一個打擊,亦是一場災難。

想咁快企起身?

談何容易。
這種無力的折磨,真的會讓人不禁想放棄,更何況她只是一個四十五歲的母親。

開頭嗰幾日,看著媽媽佢萬念俱灰,口說尋死,活動不再自如,食的猶如狗飯。

我真的恨不得我去代替她受這些罪。

於是,我唯一能做的,就是在旁哄著,安慰著,忍著淚水說著那些我都不肯定的說話:

"你會好返的,只要你振作,沒有什麼是不可能的。你會好返的,媽。"

我開始有些體會到沙咀嗰陣, 媽媽坐係我對面時的心情了。

我好怕,我會失去她。

「仔。。。我活得夠耐了,不如就咁比阿媽走啦好嗎? 我好辛苦,我乜都控制唔到,郁唔到。。。呢到啲飯又唔好食,我唔想以後都做個廢人。。。嗚。。。」

望著以往堅強的她,只能在床上哭紅眼睛,求著我和爸爸要我們放棄她。

我只覺得好難受,這些身同感受的挫折,這些突如其來的意外,總會讓人傷心欲絕。

加上面對難關,人就一定係下意識,想放棄的。

懦弱,害怕,無力。

不知怎的,看著崩潰,絕望的媽媽,我就好似望到沙咀時的自己般,都係咁無助,都係咁絕望,都係想就咁放棄自己,就咁死咗去算數。

人在低谷,要爬出困境,是多麼的困難。

除非你係個奇人,否則,要自己爬返上去的話,需要多少力量和勇氣?

自己一個,根本做唔到。

所以這次,

到我扶你起身了。媽。
畢竟只有堅持和面對,才能有機會看到未知的明天, 對吧?

「唔會嫁媽。。。唔會,我地唔會放棄你,我唔想咁快習慣無咗你嘅日子,我仲想食你煮嘅餸,我仲想。。。。。。 所以,堅強啲好嗎? 就當為左我,為左老豆,再努力多啲,好嗎? 今次,輪到我陪你了。」

就如沙咀的時候,一家人互相撐著,扶著,這才是我們應有的樣子。

之後,我倆母子大概消沉了二三日吧?

所以話呢, 不虧是我阿媽呢。

那幾天說了不知多少肉麻說話,佢終於下決心,要企返起身了。

佢開始勤加鍛煉,進行復健。

我亦周圍搵辦法,了解資訊,準備健康食物,安排針灸等等等等

就這樣,

二個星期,佢企到了。

三個星期,行到了。

四個星期,可以自己去廁所了。

一個月,

兩個月,

三個月。。。。。。

那麼,今日適逢母親節,有什麼應景的事,適合做呢?
好似無。哈哈。

要滿足媽媽的快樂,我總覺得好易做到。

況且奇跡,就是會發生在默默努力的人身上。

現在阿媽佢已經可以行得走得,食得罵得。

雖然未跑得,但媽媽黎緊嘅願望係想返鄉下探公公一次。

回望過去,那幾個月中風的日子認真難過。

但宜家諗返又覺得,哎,撐撐下又撐過咗,我仲可以奢侈啲乜呢?

至於今日,

講真啊,我就唔係個特別孝順的孝順仔,今日都只係買買菜,同佢一齊煮返簡單一餐咁。

但難得母親節,唔做啲嘢表示下?

母親節禮物?

哈哈, 咁多餘,一早買左個血壓計俾佢啦。

講句母親節快樂呢?

使乜姐, 只要我開心地活著, 多啲陪佢, 佢就日日都咁快樂啦.

至於母親節願望呢。。。。。。

「食飯啦」

「嗯,黎啦。」

我嘅母親節願望,就係希望以後的母親節,都可以同你一齊過。

多些,陪她吧。

祝天下母親,

不只是母親節快樂,最好日日都咁快樂。

——————完——————

「過黎未啊? 再唔黎我倒曬佢啦。 」

「得啦得啦,宜家黎,哇,咁鹹嘅?」

「係咩,我又落重手咗啊?」

「又無壞嘅。。。食其他,我食其他。」

哈哈。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞