美國商務部教你偷偷違法101 (攞左中興做Show Case)

179 回覆
618 Like 5 Dislike
小弟做isp,中興啲野垃圾程度同華為比完全第二個層次

其實係咪習習有意想剔走一間,直頭煲大其中一間同出面鍊過
😀
好難講 , 美國分分鐘有料係手,睇下搞唔搞你,睇下中國政府點對待中興呢件事。
老老實實,David webb自己一條友單拖調查都可以起到咁多野,仲要係David webb公布調查結果後,廉署證監先開始做野,可想而知香港平時所謂嘅監管係幾無用,我一直都話香港乜撚野法治都係得啖笑

遲啲仲會有同股不同權,人地美國本身就監管得嚴可以有集體訴訟包攬訴訟保護投資者就話work姐,香港推實仆硬街
咁美國SEC都監管唔到中資公司既數

呢個世界就係咁,Game Rule,法治真係勿認真,你有錢就係你玩法律,你無錢就你比法律玩

全世界一樣
因為中興呢單Case,入面中興高層有講到,引用"華為"經驗,而家就輪到華為開始比人查

成件事,最大受惠既,將會係Cisco, Motorola, Ericsson,因為直接死左個競爭對手

另外,一堆中國既芯企,將會受到前所未有既國家支持,例如紫光

我所講既,係致富模式,而唔係估股市上落

股市上落有Model,係因為人類既社會性係有Pattern

但致富既方法,假若你重覆前人所走既路,因為你唔係第一個行,就算你用同一方法,同一套路,你都無可能達到佢既高度,甚至係非常低
阿里巴巴好似買起一間芯片公司,發過豬頭
華為個market share 開始大大地先比中興咁玩
最怕豬隊友

不過華為抄cisco起家
Alibaba唔止買左間芯片公司,仲買左堆AI公司
Alibaba想自己出AI晶片,再拍入去佢果個Ali Yun,用AI黎輾過AWS
而家Cloud上面,有Google,有Amazon,有Microsoft呢D勁大既Player,對於Tencent同埋Alibaba黎講,佢地出既Cloud,比呢3間唯一優勝既地方,係佢地入到大陸,外國果D入唔到大陸
但習總剛剛先係海南講話要全面開放,貿易戰認輸,黎緊呢D大野,直接踩到入中國既話,對於Tencent同Alibaba黎講,就優勢盡失
Alibaba而家就想學Google咁,自己出晶片專跑AI,好似Google既TPU咁
再放落去自己既Cloud果度,租比人用,黎緊既大勢係Big Data係Cloud到跑AI,你既Machine Learning Capacity係Cloud既決戰點
Alibaba買芯片同堆AI公司,目的係Cloud Computing
就算俾你出到 ai 芯片又點,個普通 CPU 咪係 arm ,美國唔俾你用,你個 ai 芯片識飛都無柒用
lm
Alibaba對拯救中國無興趣
佢唯一有興趣既,就係點樣搞個AI Chip,黎幫自己搶Cloud生意
真係柒到仆街,俾人用嚟做反面教材
呢條友都幾精
呢樣真

8字頭d垃圾直情不值一提
就算係上主板唔見好得去邊
大把上市cap完水就散
介紹翻:

英美投行如行透過轟炸敘利亞、對中國貿易戰、制裁俄羅斯獲利

https://lihkg.com/thread/637392/page/1

巴打撈緊邊行
好雜,我自己都答唔到自己到底做緊乜
大陸公司不嬲都信唔過
auditor都話唔少大陸底稿係國家機密,証監自己有時都過q, 除非重大事件,有幾多假野就心照
其實而家香港幾間U的科研都有幫華為做研究,電子lab請返唔少強國master, doctor

poly都做左一排
啱呀查唔到架,特別係國企同敏感企業,佢哋一句國家機密就咩supporting 都唔洗比你
愛康巴打,近排有件事關於公司,能私下問你意見嘛?因為搵唔到pm掣, 所以不能聯絡你!超感激
請留TG
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞