美國商務部教你偷偷違法101 (攞左中興做Show Case)

179 回覆
618 Like 5 Dislike
5G好難搞
穿透太差,要起太撚多基站
基站一多,又要再換過哂地底管線既機頭
中興華為當然係咁煲5G,因為5G一成,講緊既生意係爆多十倍都有
但而家D電訊價格咁爛,你開個新Mobile,Fixed Cost要成$400,仲有人玩殺價
早前我見JobsDB中國電訊係咁請人,睇黎新一輪殺價潮好快黎
我識唔到女,好撚空虛
成班大陸人(被)活係自己個世界,對出面既事乜都唔知

以為強国崛起自己大曬,點知原來毫無國際觀
學到嘢
( Show Blocked User - 水瀬いのり )
Block佢都無用啦,咪照1001
講真 幫伊朗北韓起基站唔係大陸既意思都冇人信吧
無啦啦為左你少少生意冒咁大風險,係睇下大陸會唔會用完即棄
好廢既公司
但係咁講如果你真係識睇annual report都會睇得出少少佢係為左造靚盤數出黎定係真係靚
annual report 淨係睇到條數咋
睇唔到每單transaction係點
睇到

Revenue / Profit做到假,Cash做唔到,現兜兜

另外,Asset,Inventory就唔好太認真,D貨賣唔出,根本就會Depreciate得好勁,但好多公司就會拖足7年黎Depreciate,你都唔會買件6年前做落既衫啦

其實我有唸過,David Webb個網,都係Call翻HKEX去Gen個Database再嘔比你,佢本身都無儲Data

要Visualize關聯交易/關聯公司,係搞得到,肯揼Code就得

要Visualize大戶手影,都係搞得到,肯揼Code就得

香港仲未有人做,而David Webb個UI/UX差到核爆

根本唔使指意AAStock或者而家果堆Platform去做,因為佢地收既最大既廣告錢,根本唔撚係乜野泰國樓盤,而係幫莊家吹風

問題係人越黎越忙,好多野就變成但有一個夢,不會死記著吧

D 大陸佬成日打飛機中國幾有錢華為點勁點勁
屌你全世界都冇人敢做既生意佢偷偷地犯法都照做
比人揭發左就扮無辜
愛巴你之前講萊蒙其實值唔值得入?我見公佈業績後都keep住跌,跌左1蚊了
Warren buffett 本 intelligence investors 仲值唔值得睇?
所以我一直都話香港股市價值投資真係哂柒氣
平保 700所謂咩高增長靚業績 但識睇有幾多個?到頭黎咪又原來係報紙佬 財演鳩up
香港炒股只可以睇勢睇手影 短炒了事
想知多d平保點睇
唔好意思巴打想回一回你上個post
其他論點講唔哂,我先講左支那走向先
你話貿易戰後支那會向美國妥協

我傾向認為支那會死撐,或者係用其他方式繼續去拖時間
但絕對唔會還步
因為一讓步,就等於過去近40年既改革開放係無用無意義
同共產黨既歷史定位不符,同埋令到共產黨無法肯定自己存在既意義

由習講「人類命運共同體」果陣,可以睇出支那有另一類歷史使命,國際使命
再通過使命去肯定自身存在價值,過去40年既改革開放就係為左今日既局面而累積資源
如果讓步,即係支那無法成就使命,為左生存而放棄改造世界,咁共產黨就會掐入自我否定既迴圈之中

雖然同美國/西方國家作對係死路一條,但以支那40年累積落黎既經濟成果黎睇
即使佔下風,仍可捱到一段長時間
所以我認為支那會選擇2

另外,關於海南島果到,暫時睇唔明係咩事
不過成事機會偏低,因為同成個國策走相反方向,當成個國家走向封閉,一個海島可以逆國家而行係極低機發生
大灣區本來就係班地方官做出黎,今次要拉埋海南島入去,可能係其他派系/北京想拎返多d話語權先會出現
Cash flow 做到, 不過成本好高, 盤數做得假唔假就睇做數條友手勢。由頭到尾都做假好難睇到, 一年時間夠做。

另外有個叫dt 的software 好似有手影睇? 要比錢
賺外匯,經濟特區
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞