美國商務部教你偷偷違法101 (攞左中興做Show Case)

179 回覆
618 Like 5 Dislike
揀海南島有好多個原因

1. 海南島係王歧山既地盤,遠離團派既山西、江派既上海、江洋既廣東,係絕對Under Control,最重要係,王歧山已非常老,無可能搶到習總個位黎做。

2. 天氣原因,大陸想將海南島變成法國既蔚藍海岸,或者美國既Miami,變成一個天氣溫和,又開放,又吸引大量游客既特區

3. 海南島無咁工業化,污染問題比其它沿海大省輕好多,可以借呢個自然條件,好好發展新經濟

4. 將海南島搞大佢,再引一大堆外資進駐,當海南島變成上海咁樣既城市,有大量外資,南海好難就打得起仗,同埋要穩固南海主權,一個繁榮既基地係絕不可缺

5. 賺外匯,吸水,正如巴打所述

6. 搞大海南島,再拼入去大灣區發展,大大溝淡港澳既重要性,當港澳不再重要,要幾時收港澳皮都得

DT?有無全名?好有興趣

Cash Flow成本太高,肯用Cash Flow做數間公司都已經有翻咁上下

而家好多好多上市公司,我夠膽講,街邊D舖,或者樓下間萬寧,生意都勁過佢
Let see

中國肯唔肯真心開放,美國自然會密切監察

而家Trump咁惡,中國以前用開既古惑野好難翻兜到
我想知你有乜睇法?
價值投資係真心剩係睇大股,放落細股,件事會好困難

真心有價值,但無Market Noise,一樣收皮

真心無價值,純係玩妖氣,又好鬼

騰訊我係好Buy佢,佢老細比馬雲唔同,更有機會跑出

馬化騰港大演講:
https://www.youtube.com/watch?v=4AGJvQDBACo

值得一睇,真心
今晩光明頂Dream 啤都有講
好難去Repeat前人既Model去致富

李嘉誠果套,而家就算比班富二代翻炒,佢都唔會做到李嘉誠咁成功

只有去創造人類未試過既Model,先會真正致富

自問細佬未做到

萊蒙等年尾啦,佢堆CB未清,唔會升
如果有朝一日,細佬既些少論點,能夠比陶傑採納,咁就真係人生成就
http://www.disclosuretracker.com/landing

我無比錢,唔知實際有無用
個個老細都想用最少成本做到, 又想一步做到, 問題係印銀紙都要等墨乾左先用得, 何況你唔係印銀紙
Elon Musk對提高生產力的7項建議:

https://lihkg.com/thread/634970/page/1

介紹翻

LM
愛兄, 我見而家又話搞海南, 大鵬灣, 咁雄安區唔搞啦? 仲係唔係千年計劃?
海南島
大灣區
雄安新區
各處自貿區
仲未計其它XYZ區
無翻咁多個新區
點樣拉動經濟?
唔拉動經濟,下年GDP條數點黎?
三頭馬車:
投資 / 外資 / 消費
依家侵侵咁唔鍾意俾中國企業係美國擴展
中共會唔會為左啖氣唔俾外商黎中國投資?

同埋我想問呢 如果中國真係解低左外國車既關稅
吉利汽車會唔會好大影響
咁樣講

外資直入大陸,佢慳左關稅,但係仲有一大堆稅,增值稅就係好例子,好多中國車廠係交緊5%增值稅,但係一般公司要比17%增值稅

差距仍然存在,只不過係縮窄左

更何況,外資直入大陸,你覺得對吉利Impact大?還是對其它國企車企Impact大?

吉利手上仲有堆外國牌子哦,其它國企車企個債務已經升到好高
好簡單咁講 普通散戶點樣去介定而家$82 既平保係咪under-value ? 真係識自己計到 定係受大行 大戶既所謂目標價影響到?唔質疑佢係一間好既公司 但只係想講散戶大多數只係受氣氛同傳媒既影響而去判斷一隻股票是咪優質
好柒呀,你的國
咁點解華為唔會比人攪因為佢D高層叻叻豬?
Econ唔同science呀

而家流行個financial crisis model都要great depression之後先叫整到出嚟,加埋唔同regulation又唔同咗,仲要年中咁多咁有創意嘅新產品出嚟,玩返CDO, MBS,CDS 都仲有好多玩法
值得等樓主答
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞