美國商務部教你偷偷違法101 (攞左中興做Show Case)

179 回覆
618 Like 5 Dislike
拖緊廿萬 單嘢做咗3個幾月 做到嘔
小額又超過咗
我去申請法援 唔批
自己去高院申請要皮幾 仲未計搵律師
我問過friend意見 都話打返十年八載
分分鐘連堂費都蝕撚埋 未必追得返
叫我再搵過仲好
真係好on9 究竟香港法律要嚟做乜鳩
有個快D既方法
成張Invoice 20萬
入面應該好幾個Items
你可以剩係入紙,入去告邊個Item至邊個Item
拆到低過5萬
分開四次入小額

$30堂費
做好對方公司查冊
然後用掛號,列明你而家要追既Item係邊項至邊項
總金額幾多
連續寄3次
再將你寄掛號既收據,張單,對方公司查冊,去西九龍裁判法院入紙申請
一個月後上庭

上庭果時,將成件事既所有證據,通訊紀錄,做好野既紀錄,Timeline,影印3份,1份交比法官,1份交比對方,1份自己

要盡力證明自己無違反合約

之後對方應該會話,D資料今日先收到,要等佢地傳召證人或者準備回應書,再安排上多次庭,上庭時間法官決定,除左紅白事外無人可以改期,法官問你問題,你只能答Yes No,答以外既野,要即場寫口供紙,影印3份,再比法官同對方,最好帶部手提影印機啦,方便好多
你同對方講法有出入,就會變成爭議點,而文字證據係最可信,口供次之,誰主張,誰舉証,你打得官司,就一定要做好舉証

對方可能指出,張單其實金額有20萬,要求轉上區院,你一定要反對,要同個官講,我現在只追呢張單5萬,堅持留係小額,小額對你有利,因雙方都唔可以派法律代表,或者識法律既人上庭,且堂費好輕

當個官聽哂兩邊既舉証之後,佢就會就住邊一方證據可信而判決,小額贏左,你除左可以贏翻筆數,仲可以贏埋堂費、車費、文件費、上堂既人既日薪

所以上堂既人,最好係老闆,証明到手停口停,咁果筆數就會好襟計

判左一單,再入一單,接住落

但假若對方上訴去區院,就另一個玩法

要記住,再大既客,數都要拆,5萬以下最穩陣
我地invoice三十幾萬
佢哋找咗十幾萬 剩返大約廿萬未找
要拆返細啲單可能已經太遲
經一事蔡一智 巴打呢個方法我而家真係用緊
好在今次冇影響公司個cashflow
唔係我真係上得ifc

講到底 香港人特別係班老屎忽做生意太仆街
要我呢啲8、9十後對香港有希望
首先所有行業都要清洗下瘀血
唔可以無止境咁縱容啲人不勞而獲
一定拆得到,因為你可以追個份數,法例無限你一定要追全數,追就一定追到

你唔追,6年後就乜都無,追左之後,佢欠你一世

做生意既人,應該學D雞咁,付出左勞力就要比錢,幾舊水都要追,唔找數就係叫雞唔比錢

錢銀事少,尊嚴事大

交貨不追數,做雞都企得硬正過你
冇錯 我其實報咗警
差佬講明只會備案 幫唔到我
都係叫我去入稟高院
而家應該大下佢地先
再唔找數先採取下一步行動
入小額啦,係官面前,幾惡都假
繼續高汁post
留名
好高質。。
如果可以有巴打一半咁醒就好。。
巴打你由幾時開始決定自己做生意
撤資走人啦,香港遲早變支那
lm
中興諗住當美國係大陸呀
愛巴 點睇近排金管局不斷買港元? 走資走得好快下
值得一個正評
我笑左
lm
豬太下面果d妖還妖,都叫有d鑊氣可以炒
不過佢都係食人唔lur 骨嫁啦
啲大陸人去到咩地方都唔識咩叫入鄉隨俗
就算俾人屌完都可以大聲講不知者不罪
唔見棺材唔流眼淚就係講緊大陸
特別係個啲自以為有錢/世界企業個批
唔係 , 佢地係覺得所有人和事都可以用錢收買
財大氣粗就可以冇文化唔跟規矩
唔滿意?用錢買埋你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞