今時今日大學讀stat 出路點

161 回覆
9 Like 3 Dislike
你應該出咗嚟做嘢好耐?
係... 但可幸未去到做old seafood
EnF 爭到咩.....
開呢啲年經post 做乜
返去讀書 過3 咪自自然然有嘢做

大把出路
打雜ops 叫14-16k (多數都會出16, 俾我會企硬)

要用吓腦嘅就叫高少少

ibank ops 任何team 多數20k
以我所知, even ibank will offer ops fresh grad 1x k only.. but of coz u can fight for 20k and they can pay.. if you didnt bargin, they wont offer you this number
假設公司嗰邊請我
有冇可能份合約所寫嘅月薪會低過in我嗰陣問我嘅expected salary?
同埋應該喺咩時候問remuneration會比較好?
thx
借問聲咁多位stat grad報咗咩工同叫咩價?
打雜ops 叫14-16k (多數都會出16, 俾我會企硬)

要用吓腦嘅就叫高少少

ibank ops 任何team 多數20k
假設公司嗰邊請我
有冇可能份合約所寫嘅月薪會低過in我嗰陣問我嘅expected salary? <---當然有可能
同埋應該喺咩時候問remuneration會比較好? <--- 俾offer 你果時, 但通常之前會問問你expected salary 係D乜..果時講...
thx
無知一問ops 係咩 ?operation ?
唔該晒你
不過如果真係咁就大鑊啦
有冇可能喺簽contract之前問多次
同問
如果真係會咁, 佢會係出offer俾你果時同你講 the final package 係點.
咁果時你就會知同你in 果時係咪一樣.

唔會去到簽果時先見到內容同mutual agree 果時唔同的
係咪靠關係入
咁出offer同簽約中間個時間同自己填既availability有無關係?
麻麻,唔算好pay,部分工好忙成日ot,同事多仔又毒

利申: rm grad,畢業做到依家,已fellow
如果我喺佢問expected salary嗰陣又無問到remuneration,咁應該喺咩時候問多次?
當佢真係出offer俾你果時先再傾啦..

可能佢都冇諗住俾offer 你.. take it easy first..
well, 所有野都冇關係架BOR

出offer 到簽係睇你幾時有時間去畫押姐..

availability 係一早傾好幾時on board la....

says i give you offer Today and you are 1 month notice, so in the offer email i gave you will indicate the on bard date.
and when you come and sign.. just up to you.

不過通常, 你都係簽完先resign ga la..

所以你諗啦..
Ops 好悶....
唔係 完全唔識人 靠做好多intern
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞