今時今日大學讀stat 出路點

161 回覆
9 Like 3 Dislike
Grad嗰時識sas R java matlab c++夠唔夠
夠 但GPA過3都緊要
好多濕鳩銀行吊高黎賣8婆HR又懶 00用GPA3黎screen CV
偏偏讀數科D GPA通常都爛到仆街 起碼三大science/math/stat一定係爛
搵工已經輸一半
Grad左好幾年做project相關
岩岩讀左pmp
PhD ?
你想apply d 咩analyst
以我經驗bo 除咗極少數technical team, 大部分都係有手有腳就請

可能我見識少, 有錯勿插
先前次次in finance d工
都俾人問我成績做乜咁差
真係想一句屌你老母回返佢

攞自己讀business d gpa 同我哋比
仲要有份最後真係請咗, 但日日喺度單單打打
咁唔滿意一開始又要請
其實讀science既人真係好難被其他科出身既人理解
d人覺得讀書係抄疏士就可以過關唔明點解你要晒咁多時間讀
亦唔明你點解gpa會咁低(其實hku science2.8已second up)
同學就嫌你個科無女多毒撚悶撚, HR就嫌你唔presentable英文差
係學校入面定係離開左學校都係最低端人口黎
其實都唔係全部, 如果你老闆都係咁出身,佢會明白的...
ibank
cs + stat
ug做ibank risk/tech 40K起薪
First hon
同我女朋友好似.........我自己就3樣都麻麻.......:(
邊間公司?
好講運氣.......
True...所以見多d 有so

大家加油!
過到hr個d on9 screening先囉要。。。。
sor gpa唔過三
咁你又唔可以話佢ON9 既..
佢地又唔係science, 又唔係engine 出身, 要佢地去明個GDP 同business 差幾遠係難D既...
所以佢先要一條objective d 既measurement 啦..

不過依家好多時都係agent contact 老闆見左再俾hr 架啦...
有手有腳就請? 邊d公司🙈
咩途徑揾到呢啲工
利申:有手有腳
我諗巴打講既係Back office 工, or middle office as well?

講真, 好多果D工都係唔洗要個腦的
借問聲咁多位stat grad報咗咩工同叫咩價?
我唔是stat ug來的...
三大math/stat ug grad都要Qfin/Enf爭

咁非三大可以點算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞