今時今日大學讀stat 出路點

161 回覆
9 Like 3 Dislike
detail
你唔入統計處做?
其實真係數勁嗰班人都應該會覺得finance 嘅嘢非常淺

利申 做過, 同時覺得由大粒到細粒好多智障 已轉行
咪搞啦
product control無幾可真係用stat
搵個無讀過U既都識做
拎ISO個d accreditation就真
你唔係話想做QUANT?
轉左去做乜?
真心 ug stat好簡單 stochastic process已經係最難 但都係易既
Pg stat d數多到 數底一定要好 唔少pg stat都係math ug出身
依家流行既machine learning、big data、data mining、information theory等都係pg野黎 ug教既係好淺/introductory
識programming係基本野 其他cs野都要接觸
成績點CV點先 朋友讀3大stat 靚成績 CV fg去左大公司做financial advisor 28K起薪
成績好醒目仔都咩科都會成功
成績點靚法先有28k起薪
First hon ?
巴打你仲記得我
轉咗做ML 嗰類嘢, 諗住邊做邊讀上去
第日有冇機會轉返做quant 就第日先算
加油呀巴打..

其實quant 唔係想像中咁fancy =)

ML 都大把世界
可唔可以講下唔係quant degree( math, stat, engineering ) 既話 點入行做banking back office or 其他finance 公司 geh back office 既analyst , 要讀d 咩taught master 轉行, 小弟三大ug non quant pure science major + 讀過intro stat , multi cal , linear algebra , ode + pde +幾個engineering course
pure science讀咁多數 phy啦?
No
Just 對數好有興趣
求解答
你學呢d對普通back office完全無用
都唔洗讀master
直接練好英文同識programming 吧

題外話:你班fresh grad 唔好讀過d乜就係cv寫識乜
有個白痴妹黎in 話自己vba 能力有90分
我即刻叫條靚出d好簡單ge題目考佢
佢係乜撚都識唔出

最後我地請左個乜鳩都唔識,cv無吹大ge 男仔

講真普通工(<20k)真係唔會expect 你識飛
Integrity 係最重要
(in ibank另計)
但一見我唔係quant degree 會唔會就掉左我cv 落垃圾桶
我話會你係咪唔apply?

Bias 一定會有
係人都會叫head hunt 搵d 相關major ge人
但急要人ge時候呀豬呀狗都會in你囉
Grad嗰時識sas R java matlab c++夠唔夠
夠 但GPA過3都緊要
好多濕雄鳩銀行吊高黎賣8婆HR又懶 00用GPA3黎screen CV
偏偏讀數科D GPA通常都爛到仆街 起碼三大science/math/stat一定係爛
搵工已經輸一半
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞