今時今日大學讀stat 出路點

161 回覆
9 Like 3 Dislike
而家成日講 big data , data analysis , stat u grad 既出路點?
渣兜
但無其他science/math咁慘
巴打講多少少stat ug 可以做d咩?
搵到教席咁勁??
Double major CS,再補個finance/trading master
急不及待想玩玩了
最搵得個班咪bank, finance, 但每年有幾多人入到心中有數
都有一班搭cs major去做big data/直接轉去AP
一係就去做其他範疇modelling
以上勵志例子只係少數 失敗唔多講你都諗到
做modelling 係咪一定要m Phil phd?
政府統計主任啦
冇咩用
利申 Stat grad
好過SoSci
不過近期發現唔少上市公司嘅董事長都係HKU社科畢業
今時今日學歷通帳下可以咁講,mstat都得嘅可能
SO=要同hd asso個班搶
stat/rm=同mphill mstat搶

ug degree
Statistician少人到Hihi,同埋好似無見過有請過
SO都唔錯架啦
stat年年開post wor
但請得一兩個係真
認同

入到行做bank 做risk果班又有幾多個係掂

以我觀察,最得個講字,心頭高既risk junior都係stat, rm undergrad ge
無辦法, 呢兩科本身無論邊間U(唔係三大唔計啦)收分都唔低
入到u讀既野又唔係點易過精算, QFin; 直頭有部份係overlap
自然會期望出到黎人工有返咁上下 但事實係邊有咁多analyst位
性價比問題
識人末代al grad 做緊小學教師
考FRM又無risk位
考CFA又一大堆qfin a&f同你爭
考SOA又唔夠精算撼
sta同risk mgt呢兩科定性太唔上唔落; business方向訓練又唔夠強 要入返finance根本慘過敗家唔夠人爭
出返commercial sector搵出路仲好 但你要唔介意人工低過做bank/finance個班
做stat當然係fg 出黎做ml modelling, 60k 起薪, Fap Fap Fap
Math & stat
做入境主任
double major?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞