18-19學年 TOP UP SF 非八大專區 (4)

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
Speed acct 如何?有可能入呢個。
同HSBC or OU acct有冇好大分别? 

人人都話bu bcom acct正
但其實入big4 or second tier的百分比差唔多? 

Btw bu bcom acct真係好貴+補credit,但一樣好多人讚係最好的top up acct degree,好矛盾 
Bcom in acct
SPEED ACCT同Poly acct讀既你可以當係一模一樣
無錢唔好讀
Full grant都唔夠砌學費同埋預左兩年無summer break
利申收左SPEED offer 81 credits
Bcom in acct話就話BU自己搞
但睇得出係sf Prog仲要BU有咩濕9野全部跟齊晒
呢個真係你諗你
OU不如去SPEED
個人黎講會揀HSMC
有無speed hrm嘅巴打
bu cie連interview都無
恆大連報都無報
感激巴打

但我仲有好多問題
如果一心想做acct, audit,入big4 or second tier,就算有cityu bu polyu既ugc bba offer,例如 Im, fin tech ,果類比較易入既bba,係咪好難or冇可能轉返做audit,入big4?

咁係咪都係bu bcom acct比較適合我?
你話full grant都唔夠砌意思係咪有剩餘既學費要loan比? maximum幾多grant? 咁生活費咪得返好少
ou幾時先會派offer
Office 啱開工
我係幫friend問 ,我仲未in 啊,我個friend 27/3in 係咪未咁快知結果?
巴打Gpa幾高 我都想讀Hrm
OU 應該等兩星期左右啦
但好似科科都唔同...兩星期左右係ACCT
佢報ou engine科啊
原來唔係engine科,係science & tech 科
學費助學金
應繳學費助學金設有上限,2017/18學年的上限為港幣80,810元。
https://www.wfsfaa.gov.hk/sfo/tc/postsecondary/fasp/general/assistance.htm

其實Bcom ACCT 都full grant都唔夠砌 ..仲未計如果你外來生要補BU既 體育GE 果D
HK$2,500​* per credit unit. The total tuition for the whole programme is HK$170,000 ($2,500 x 68 units).
http://bus.hkbu.edu.hk/eng/bcomacct/tuition-fee/index.jsp

--------------------------------------------------------------------------------

有去過Bcom ACCT interview既都知
Bcom ACCT 實習情況係 工作機會多過人數...所以係人選工

--------------------------------------------------------------------------------

另外發夢..夢到好似上年一個Bcom ACCT 去左Ibank
同埋D老闆搵實習係BBA同Bcom 一齊都要...可能呢行等人用掛
Ching 知唔知poly speed acct 一年幾多學費?
因為佢個網話subject to review
咁啫係一年交幾多錢?
利申: 非hkcc
睇個網亂計...
Credits Required for Graduation 78 – 87 credits (including 3 training credits)
Tuition:HK$2,400 per credit for 2018/19 academic year

https://www.speed-polyu.edu.hk/courseinfo.php?code=84046&sourse=program&id=c47e2ca4-dafa-11e7-a2be-005056907848&type_code=1

最少要 78x2,400=187,200 (93,600 平均每年)
貴過唔洗補科既BU Bcom
有冇非親生仔收到CIE SRL offer

我同呢度有個巴打都收到
原來各位清都幾富貴
hi, is me
有冇絲打今日去左ou in 行過同你對望左幾眼我着藍色衫
in咩科
我唔係in 我行過等上堂見到佢坐係入面等緊 唔知佢in咩科,4點幾果陣
想識咪行埋去同佢講interview 咩形式,唔駛緊張嗰啲囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞