[PKM]澳洲國際賽次旅

160 回覆
19 Like 33 Dislike
Day 4 續一

回返帶先,之前講過Olympic Park站附近未有個澳職球會既足球場既,我地就都係係CENTRAL搭TRAINS過去。我最初以為呢個球場係悉尼FC既主場,不過原來係另一隊澳職西悉尼流浪者既主場,佢場個主場叫ANZ. STADIUM。睇返資料, 西悉尼好似2014年拎過亞洲聯賽冠軍盃,不過呢幾年沈左,所以無悉尼FC咁出名。

果然,始終唔係悉尼最大球會,實力同名氣都低少少,所以球迷唔係好多。
波飛價分兩種,中央位就46AUD,籠門前後位就23AUD。

我都係足球愛好者黎,澳職既足球風格都係好英式,即高Q大棍,粗支大葉,長傳急攻,底線傳中多。球技唔係好幼細,不過好在多入波, 西悉尼入左4球,入場就有7千幾人,多過香港超級足球聯賽既觀眾,睇完波就返屋企了。

P.S. DAY1搵左CENTRAL好多人食個間沙嗲馬拉野食晚餐,不過趕時間去睇波就無影相,但都幾好食。係球場就食左隻熱狗,味道同IKEA差唔多,不過大隻D。
Day 5

呢幾日,一來想懶下(打完香港比賽),另一邊又較忙(返工),所以無出POST。不過有始有終,趁香港下次大賽前,完埋呢個遊記啦。

去澳洲除左去悉尼歌劇院之外,都仲有另一樣必做既野。就係捉袋獸睇袋鼠同唔L係掛(樹熊)。同隊友傾好左用搭船呢種方法去動物園,因為可以睇下海景同想係澳洲搭下船。

我地朝早又係去返Circular Quay,因為呢度有船去動物園。我地先係附近食左個算係LIGHT D既早餐,奄列加多士,連野飲大約20AUD,之後就去買飛。

動物園套票連船飛,要50AUD,唔太平都唔太貴啦,咁我地就上船去動物園啦。

Day 5 續一

落左船上左岸,發覺動物園門口唔係碼頭,原來一係行上山去南入口,一係坐吊車去北入口,咁就梗係坐吊車啦。

吊車可以坐6個人,工作人員就塞爆6個人入去,咁就我地4個隊加友,再加2個鬼妹,問左佢地邊到黎,佢地話係悉尼。上到去就見到有紀念品店,咁我地就當然想去同搵袋獸對戰(睇袋鼠)先。

袋鼠應該係比賽溫馴既動物,所以我地只要行入一個養住袋鼠俾鐵絲網圍住既區(入邊既木欄都只係到膝頭之下),就可以睇到佢地啦。有D攤係樹蔭下,有D去食野,有隻袋鼠仲拎住一個草球係手,我地仲笑話佢應係一隻帶左回復果既袋獸。袋鼠雖然而家多左動物園有,不過可以咁近睇到佢地都幾正。

淨係玩過pokemon showdown
好快厭,ou來來去去果幾種打法
雙打變化性大D
Day 5 續二

睇完袋獸,就去睇唔L係掛(樹熊),除左袋鼠,而家POKEMON都有一隻參考樹熊既POKEMON, 樹枕尾熊。佢既特色都係同樹熊一樣,都係經常攬住棵(樹)木訓覺。

不過我地見到個兩隻,雖然有一隻訓緊覺,但有一隻食緊野,仲係食緊樹葉,個樣都唔L係掛張圖都有8成似。

之後我地就行去睇埋其他動物啦。

Day 5 續三
其實我地去動物園最主要目的都係睇袋鼠同樹熊,不過俾得入場費,當然盡量去睇哂佢,有既動物唔詳細寫啦,一次過數哂出黎算啦,
有蜥蝪,貓頭鷹,科莫多龍,長頸鹿,象熊,猩猩,老虎,啊祖(草泥馬),羊等等

比較好奇日月隻火主火貓有2個人用
樓主都話苦戰
隻野勁係邊
利申廢手
識下馬威(即封對手行動一回合)
高特防,火惡系仲識格招
showdown 見random battle 果隻好似係 item AV + 威嚇
下馬威+火惡雙本
最後一招u turn 打遊擊

不過火系遊擊好怕岩釘
雙打無岩釘同少蜻返
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞