[PKM]澳洲國際賽次旅

160 回覆
19 Like 33 Dislike
Day2 續三

小插曲, 4勝3負後我去一去洗手間先,去完之後撞到新加坡既名女玩家Yoko Taguma,呢個玩家都算熟悉既,係日裔新加坡人,我16去新加坡比賽見過佢,之後佢16,17又黎過香港比賽,16世界賽仲派左D碟俾我地香港玩家(唔好FF,FF唔好,隻碟只係新加坡玩家玩PKM既比賽影片),咁撞到就問下佢打成點回,原來佢都係4勝3負,講句GOOD LUCK就分手
P.S. 佢已經上年結婚,嫁左俾新加坡PKM比賽主辦人

命運就係咁搞笑,第8場既PARING就係我對YOKO, YOKO我好似比賽未贏過佢,不過我都係想贏,要拎到CP的

YOKO隊伍
1. 疊疊石 2. 熾焰咆哮虎 3.MEGA血翼飛龍 4.海兔獸 5. 卡璞・鳴鳴 6. 卡璞・哞哞

第一局,佢隻疊疊石用古怪道具(1血巾,即滿血被打擊,最少仍有1HP)再加火貓,我俾佢炒四蛋,局數細分4:0

第二局,正當的無計,打到一半已經想拾野走時,我見去到澳洲就打埋佢啦,點知我都唔知點解贏返局

第三局,其實係我較不利,因為YOKO一個陣已經可以針對到我成隊,佢第三局又可以換下陣。不過佢竟然用返第一同二局個陣,我又係用返第二局個陣,所以我都係照返第二局個劇本去打,估唔到奇蹟發生,我出招有MISS下都贏左

YOKO輸左,其實佢老公都睇背後住佢打,所以輸左都安慰佢,我都要忍住興奮既情緒,同YOKO冷靜握手同讚佢老公GOOD HUSBAND,就返香港隊報喜了,不過倒底入唔入到64名都要等賽會公佈。
Day2 續四

等出排名呢一刻仲緊張個我會考派成績,香港有兩個玩家同我一樣係5勝3負,大家都緊張入唔入到64名內,1個就先輸2場下,追返53,一個就第6場後係42,第7場係43,第8場係53。

成績終於出了,我拎左56名,另外兩個香港玩家就咁岩63同64名,岩岩好拎到130CP,所以今晚都可以慶祝下。

夜晚就返返BNB附近商場個食好東西餐,樣就唔錯既,塊扒叫左MEDIUM,不過都好硬,配菜既著容同著條都好食,不過可能太興奮,所以都食唔哂,俾左D隊友食。

收錢個陣個鬼佬問我 IS THE DINNER NICE?
我就答: YES. BUT THE STEAK IS A LTTLE BIT..
佢就回: A LITTLE BIT WELL DONE?
我就答: YES.

之後就返BNB,DAY 2 完
內傷,你PLAY DONE啦
英文唔好,唔係好明餐廳收錢個鬼佬問roy sir的第2個問題咩意思
依家先睇到roy sir你做乜po名次list上黎
爆鬼左你同你隊友的全名
咁樣自爆

btw,好波
本黎整左張hide名既,up錯左,又無得del
Day3
入唔到8強,不過比賽第二日除左有淘汰賽直播外,都要SIDE EVENT(小型比賽)俾入唔到圍既選手同參觀既人黎玩。SIDE EVENT(MSS小型比賽)賽制都係6選4既雙打,可用既精靈除S級神獸,幻獸(即超夢夢,夢夢,封面神)同埋唔可以重複精靈同道具外,其他基本上任用。打7場,每場打3局2勝,比賽人數有8X人,最高排名既8個入淘汰賽,16名內先有CP。

今日決定用另一隊打,因為想輕鬆下,用左之前香港EDWARD CHEUNG香港比賽個隊黎用,呢隊我原本都有考慮黎打IC賽,不過同幾個玩家傾過後,就決定用返之前個隊。

隊伍如下:
- 杖尾鱗甲龍 - 敏捷蟲 – 卡璞 蝶蝶- 噴火龍- 恥鬼- 勾魂眼

參考LINK:
http://playpokemonhk.com/mss-7-jan-champion-team-report/

點解唔用呢隊,因為呢隊第一回合,有少少既賭博成份,你中就贏,唔中就好難贏,再加高手通常都知呢隊既GIMMICK,所以朋友唔建議我用呢隊可能係原因黎。

結果我7場只係拎左3勝4負,唔記得幾多名(16名外),所以再係會場行下,HEA下就準備搭車返出去食野。

會場賣POKEMON卡既檔

8強比賽直播

SIDE EVENT既比賽獎軍票(獎品:可用黎換POKEMON既野)

我換左隻臭雞木木臬

預告,係澳洲食左樣食極都食唔哂既野
你係三巴Rxy?
Day3 續一

打完SIDE EVENT,拎埋獎品,都成3點,淨係食左早餐,就拿拿臨搭車出去食野。
有澳洲留學既朋友話有間日本拉麵好好食,所以就諗住去食。
間野係CENTRAL附近幾個站既MUSEUM STATION,就同成班香港隊友去食。

都好多種面,朋友推介最貴個個,我見就算留係澳洲都應該唔會再返去食,都豪D叫左呢個。

PK,PIKACHIU啦,好大岩蛇碗,肉介多過麵,一舊大燒豬肉,幾舊大豬軟骨,一埋又燒同菜,再加一碗替玉(加麵),我雖然好似卡比獸咁餓,不過都覺得未必食得哂。

結果,真係食唔哂,成班隊友瘋狂恥鬼笑我。
食完就慢慢散步去澳洲地標。
寶你老母
Day3續3

澳洲地標梗係有袋獸既原野區域啦(誤),當然係悉尼歌劇院先岩,我地MUSEUM STATION 都行到過去悉尼歌劇院既站(Circular Quay)。

中途都有D景點,海德公園,澳洲聖母大教堂,悉尼塔。

海德公園有個好似有D歷史既噴水池,我地望上天,見到既唔係雀,係蝙蝠…不過應該係草食唔係肉食既

聖母大教堂呢個雕塑都幾有趣,個個都覺得個細路係拎IPAD(其實係黑版),我地都笑古代都已經穿越有IPAD用

悉尼塔下面係商場,不過已經7點,澳洲D野好早收檔,所以無得行。

行去悉尼歌劇院都見左班後生同幾靚既鬼妹,不過唔想做澳洲PKM痴漢,所以不影了,繼續行去悉尼歌劇院…
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞