[PKM]澳洲國際賽次旅

160 回覆
19 Like 33 Dislike
冇人睇
Day2

終於到比賽日了,賽會要求玩家8點半前要到場(其實好似9點半都未開始),咁我同班隊友就琴晚一早訓,一早起身(6點),跟住食香港帶過下既杯面同澳洲超市買既面包同果汁就出發了,我地都係搭TRAINS去會場(OLYMPICS PARK)。

我地係RHODES,要去OLYMPICS PARK

去到會場,就去返我地MASTER組VIDEO GAME既比賽場地,坐低等PARING,出左PARING就正式開打了。

P.S. 下文可能對不太熟悉POKEMON的絲巴打(因主力講及POKEMON對戰的內容及純文字),所以可能較悶。
到戲玉了
Day2

終於到比賽日了,賽會要求玩家8點半前要到場(其實好似9點半都未開始),咁我同班隊友就琴晚一早訓,一早起身(6點),跟住食香港帶過下既杯面同澳洲超市買既面包同果汁就出發了,我地都係搭TRAINS去會場(OLYMPICS PARK)。

去到會場,就去返我地MASTER組VIDEO GAME既比賽場地,坐低等PARING,出左PARING就正式開打了。

P.S. 下文可能會對不太熟悉POKEMON的絲巴打(因主力講及POKEMON對戰的內容及純文字),所以可能較悶。

Day2 續一
賽制係6選4既雙打,可用既精靈除S級神獸,幻獸(即超夢夢,夢夢,封面神)同埋唔可以重複精靈同道具外,其他基本上任用。今次比賽打8場,每場打3局2勝,比賽人數有21X人,最高排名既8個入淘汰賽,因為有21X人既關係,所以64名內既都有分。

先講下我用既隊伍先,我用左
1. 噴火龍(MEGA Y石)
2. 班吉拉
3. 土地雲
4. 卡璞・鳴鳴
5. 立方獸2
6. 紙禦劍

第一場我打既對手就咁岩係布里斯本名POKEMON團,爆肌蚊團既玩家
Paul Amedee Gaumel
佢用左 1.暴露菇 2.卡璞・鰭鰭 3.土地雲 4.雷鳥 5.班吉拉 6.MEGA巨金怪
呢場我先輸一場,再連追兩場,算係打開勝利之門,我覺得我贏既原因係即使輸第一場,但第一場就拎哂對手寵既資料(招同道具),所以就可以反勝。

第二場對既人就係台仔(台灣既男玩家),黃揚傑
佢最後拎左頭12名,呢場我苦戰加輸左(0:2),主要因為佢隻用左BUFF速度道具(速專)既地雲配合究極日月餅火主火貓既組合。
P.S. 呢位亞洲加用中文既朋友係之後個日都有同佢傾好多野,同交換左FB聯絡

台仔隊伍
1. 滴蛛霸 2. 熾焰咆哮虎 3. 卡璞・蝶蝶 4.MEGA巨金怪 5.土地雲 6. 立方獸2

第三場既對手就都係澳洲既選手 Laim Clarkson,佢反而用已被大家應對好既雨天天氣隊,因為我隊已經有應付呢隊既策略,所以賽果係贏輸贏。

澳仔隊伍
1. 大嘴鷗 2. 樂天河童 3. 血翼飛龍 4.美夢神 5.土地雲 6. 卡璞・鳴鳴

第四場既對手就係日本妹 (不過唔係好靚) Kikuchi Kaori
日本既玩家出名戰術同配置特別,再加上技術通常都高,所以一知對日本人就知會係苦戰,
今次我輸既原因係,佢將班吉拉用惡Z招式既道具(惡係必殺技) ,同埋將美夢神換位ALLY SWITCH既招式留係GAME3出。

日本妹隊伍
1.噴火龍(MEGA Y石) 2. 班吉拉 3. 土地雲 4.美夢神 5. 卡璞・鰭鰭 6. 堅果啞鈴

打左4場,已經2勝2負,TOP 8就應該近乎0機會,不過餘下全勝都仲有機會拎16名內個200CP
冇詳細嘅對戰資訊
達哥:鬼記得咩
(比賽片無得錄同睇REPLAY)
支持
Day2 續二

2勝2負左,要16名內就之後要一場不失,但結果…

第五場又係打澳洲仔, Vicent Montalvo
佢又係用火貓,地雲…所以俾佢直落0:2

隊伍
1. MEGA沙奈朵 2. 熾焰咆哮虎 3. 卡璞・鰭鰭4.雷鳥5.土地雲 6. 堅果啞鈴

2勝3負埋, 16名內就都無埋,之後全勝,要拎32名內既分都未必有,64名就都係要一場不失,某程度可以講係畢業左,不過被某D玩家稱為運氣之男既我當然仲被…

第六場對美國仔,佢個名我無心情都無抄了

呢場既對手用既隊伍係我係香港比賽其他玩家用過都對過,
最初以為都可能輸,不過對手好似都表現麻麻,所以我贏左2:1

美國仔隊伍
1.卡璞・鰭鰭 2.噴火龍(MEGA Y石) 3. 卡璞・鳴鳴 4. 立方獸II 5. 劈斬司令
6. 土地雲

第7場,運條之神繼續HELPING HAND緊我
今次直落贏左澳洲亞裔選手Gamel Win,雖然佢隻卡比獸用左攻專(BUFF攻擊既道具),不過佢噴火龍既一下熱風打唔中,令我直落佢兩鋪

隊伍
1.噴火龍(MEGA Y石) 2. 卡璞・鳴鳴 3. 托戈德瑪爾
4. 美夢神 5. 卡比6. 土地雲

而家4勝3負,贏就可能入64名內,可能有分,不過都係一定要贏先有得諗
https://youtu.be/T7XbwTos5vI
唔知點解入po就形住呢首歌
https://youtu.be/CQuObfTx6Cg
I think about this
比賽係咪無得中途換寵(姐係打完BO3後
咁第二日咪好大機會知道對手用咩隊
除非day2的對手你day1打過,或者事先問過同果位對手打過的玩家攞料
否則邊咁易知對手用咩隊
再者自己都冇得換隊,自己都有你講的風險外(雖然好低)
而且自己個隊本身上冇對策打對面果隊的話,知道咗對面用咩隊都冇乜意義
G持
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞