[PKM]澳洲國際賽次旅

160 回覆
19 Like 33 Dislike
我是來自純白鎮(真新鎮)的小智,夢想是成為寵物小精靈(寶可夢)大師!
他是的的搭檔比卡超(Pikachu),大家全力以赴去尋找寵物小精靈(寶可夢)吧!

我是來自香港的衛藍,夢想是成為寵物小精靈(寶可夢)大師!
他是的的搭檔比卡超(Pikachu),大家全力以赴去參加寵物小精靈比賽(寶可夢比賽)吧!

而家POKEMON出到究極日/月版(US/UM),世界各地都有唔同大小規模既官方比賽,比賽到一定排名,就可以拎到Champ. Points(CP),而累積到一定既CP(300CP),就可以參加每年舉行既Pokemon World Championships(WCS)。

係2016年去過美國打世界賽既我(衛藍/ROY),今年都想去多次美國打世界賽,咁岩農曆新年前又就到時間,所以就飛左去澳洲打Pokemon International Championships (IC/國際冠軍賽),目標係拎到CP,拎今年世界賽既資格。

2016三藩市PKM世界賽之旅(死圖) LINK:
https://forumd.hkgolden.com/view.aspx?type=TR&message=6517599
寶你老母
Day1

今年亞太平洋賽區既IC係澳洲舉行,2月9日至11日係悉尼既Olympic Park舉行, 比賽分3日舉行,DAY1係外圍賽,DAY2係淘汰賽(8強),DAY3就係決賽。
所以我就係2月7日晚由香港飛去悉尼,2月8日中午到,2月13日走。

飛去悉尼要飛10個鐘,直航機,舒服過飛美國少少,不過國泰DELAY左。
It’s just loading.

飛左10個鐘,終於到左澳洲,時差快3個鐘,澳洲個邊已經係中午11點,入境完就搭火車返AIR BNB。

幾點打? 會唔會upload 上 youtube?

利申sm唔岩玩 usum放棄左,等緊下一代。
睇過巴打去US個次個遊記 支持
返左黎了

比賽片錄唔到,不過香港有比賽既片係YOUTUBE

YOUTUBE SEARCH
Play Pokémon Hong Kong
HELLO
係wo ~sor. 扮緊工飛住睇,睇唔到完左
好想要比卡超cosplay烈空座個公仔
我隻係噴火龍COSPLAY
Day1 續一
要返AIR BNB,就搭左機場既TRAINS,我地先去悉尼既CENTRAL站,再轉車去我地BNB所在地RHODES。

去到BNB,個負責人係中國人,仲要識廣東話(不過唔知係廣東定香港人)。
上去睇下間屋先,好恥鬼大,我估有成千尺,一個成600尺間廳連露台連OPEN KITCHEN,仲有1間雙人床套房,1間兩張單人床既房,即2個廁所,仲有1個洗衣房。

落埋樓下睇,有個泳池TIM
再行多幾十米就到Olympic Park既河,好正既景

負皮不解釋
如果樓豬唔係打咩寶可夢一定多好多正評
我已經港譯優先
Day1 續二

BNB CHECK完IN,就要到去比賽會場CHECK IN,呢日係先CHECK IN,之後個日先係打。

不過有隊友話隊野要做最後調整,我就同另一個隊友去左附近既商場。RHODES呢區唔錯,同隊友傾起,覺得呢區似香港九龍塘區,BNB都算近火車站(10分鐘行到去),5分鐘就有個大商場,有戲院,有美食廣場,有餐廳,有超市,有IKEA,有GAME鋪。

行完商場返去,等隊友調整完,就去會場CHECK IN。
Olympic Park條火車線好似香港迪士尼線咁,任何線都要再轉車去,我地BNB去就大約要九個字至半個鐘啦,個度都似迪士尼既,有Olympic Park,有堆EXHIBIT HALL,同一個澳職球隊既球場。

自爆圖(背影)
支持巴打
襯後生一定要玩夠佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞