發現 唔少人對於係台灣讀完大學番黎既同學有誤解 我盡量解答

165 回覆
27 Like 1110 Dislike
野雞大學都可以打飛機
廢過i大
又係你個詭辯家
除左讀獸醫,真係諗唔到點解要去台灣
讀中文/文學都幾好既
始終個寫作文學風氣好好
幾年前仲讀大學時,暑假打暑期工,有個台灣讀書嘅同事,好多人名字都唔識寫 賢啊之類
假如真係鐘意中文既,我覺得都無咩問題
但真係讀機電,電腦之類
係台灣真係收收地皮,連台仔都串自己大學D教授落後,仲要用中文教
同意,中文唔錯
其他就
大學前考試深淺度根本唔關事

支那高考連calculus都唔考,照樣係香港碾壓班local

台灣拎過幾多塊奧數金牌?新加坡又拎過幾多塊奧數金牌?香港呢?

奧物就唔好講啦,台灣盛產奧物金牌,仲多過美國,香港又唔知「盛產」左幾多塊出黎呢?

台大ACM ICPC拎過幾次金牌,香港最勁中大都係拎第8

香港人同台灣人比數理化,點講都係冇得比,人地中學唔比用calculator已經技巧利用同心算贏你一大截

正如前蘇聯同宜家既東歐同俄佬既數理化能力咁撚勁,除左curriculum,唔比用calculator已經屈機
唔熟不過ee係咪幾勁?始終個半導體產業勁
係佢地大學教程落後 ,唔會改進

台灣好波
我回應緊你話咩頂標對換番非A即B得啖笑

奥物奥數攞牌既咪又係得幾個

代表到個一般情況?

事實上台灣大學生除左頂尖個1% 外其他都係廢

比較 median/mode台灣輸到p

香港
我係台灣讀緊大學
但我無法同意樓主囉
如果可以重新揀一次,我唔會過去讀
係有人dse廿幾分走去台灣讀 身邊都識幾個
不過大部分都係考衰咗先去架啦
話台灣讀書正既應該都係垃圾
腥港係支那殖民地,常駐解放軍兼政治經濟「全面管治」,臺灣係成熟民主兼有自己軍隊
要睇科嘅
台大講科技冇得輸(eg.電機資工物理)
但講商科文科緊係港大屌打啦
應該冇乜可能,中字輩既可能得,不過人地都係數學要求頂標先收,入唔到台清交成既多數死語文先失手入左中字輩

你預頂標對換返都非A即B

中字輩都頂標,你唔係諗住同台清交成鬥呀嘛?

入到台大電機既,考多科bio都入到台大醫科

況且人地國英數物化都滿分咁滯先入到去台大電機,仲有一堆奧數奧物拎牌既係入面,其他理工科你估差好遠?咁仲唔係求其抽一個出黎碾壓?

雖然我係好撚憎班台狗,但人地讀得四大四中理工科undergrad既數理化能力強係事實
睇完 學測既 數學 同 指考 份數學甲

對比 pure math真係得啖笑

碾壓? 咪講笑

你係咪攞堆dse得d 4/5 當水泡科既人去比?
大學前考試深淺度根本唔關事

支那高考連calculus都唔考,照樣係香港碾壓班local

台灣拎過幾多塊奧數金牌?新加坡又拎過幾多塊奧數金牌?香港呢?

奧物就唔好講啦,台灣盛產奧物金牌,仲多過美國,香港又唔知「盛產」左幾多塊出黎呢?

台大ACM ICPC拎過幾次金牌,香港最勁中大都係拎第8

香港人同台灣人比數理化,點講都係冇得比,人地中學唔比用calculator已經技巧利用同心算贏你一大截

正如前蘇聯同宜家既東歐同俄佬既數理化能力咁撚勁,除左curriculum,唔比用calculator已經屈機
我回應緊你話咩頂標對換番非A即B得啖笑

奥物奥數攞牌既咪又係得幾個

代表到個一般情況?

事實上台灣大學生除左頂尖個1% 外其他都係廢

比較 median/mode台灣輸到p

香港

一樣可以套用返落香港度

你拎Pure Math A出黎講咪又係代表唔到一般情況

況且Pure Math A夠唔夠台大電機班人鬥都係一個問題

比你當年拎住7年中學學歷考人地數學都分分鐘考唔到頂標返黎,得啖笑? 你就得啖笑喇
個份咁既卷 吹到有頂標考 pure math 非A 即B

你揾個頂標既做下份pure math睇下攞到幾分先至講啦
你預頂標對換返都非A即B
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞